Hazai agrárium korszerűsítése

2023.02.16. 14:00

Új feltételek alapján igényelhetnek támogatást a tolnai gazdák is

A magyar agrárium számára nagyon fontos időszak lesz a most következő. Cél, hogy a gazdálkodók a rendelkezésre álló forrásokat a lehető legjobban ki tudják majd használni – hangzott el a Dunaföldváron szervezett agrárfórumon szerdán.

Ábrahám-Gazsó Rita

Süli János országgyűlési képviselő

A Közös Agrárpolitika aktualitásairól rendezett agrárfórumot a Közép-Duna Menti Fejlesztési Ügynökség az Agrárminisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat támogatásával szerda este Dunaföldváron, a polgármesteri hivatal dísztermében.

A tavalyi év nehéz volt a gazdálkodók és az élelmiszeripar számára is, a történelmi aszály és az orosz-ukrán háború okozta válság is rányomta a bélyegét a gazdálkodásra. Volt olyan is, aki egyenesen kilátástalan helyzetbe került az ezévi évi felkészülést illetőleg. Jól látható, hogy kormány mindent megtesz, hogy a terheket csökkentse: az idei évtől indul a pályázati támogatások új ciklusa, ami történelmi léptékűnek nevezhető az intenzitás tekintetében az agrárium és az élelmiszeripar számára – hangzott el a fórumon.

– Először fordul elő, hogy az uniós forrásokat 80 százalékos hazai társfinanszírozás egészíti majd ki – emlékeztetett az új támogatási rendszerre bevezetőjében Vendégh Edit, a Nemzeti Agrárkamara Tolna Vármegyei elnöke, aki jelezte, hogy a konferencia célja, hogy minél több információ eljusson a gazdálkodókhoz.

Évek óta tart a mezőgazdaság, mint a magyar gazdaság egyik jelentős ágazatának fejlesztése, az elmúlt évek sikeres kormányzati munkája ezt a területet is pozitívan érintette – mondta köszöntőjében Zsikó Zoltán, a vármegyei közgyűlés alelnöke, aki jelezte, hogy ez a tendencia folytatódik azzal, hogy az idei évtől már új feltételek alapján igényelhetnek területalapú támogatást a gazdálkodók. – A vidékfejlesztési támogatások térségünk számára is kiemelten fontosak, hiszen közel harmincezer, önálló vállalkozó tevékenykedik a mezőgazdaságban – hangsúlyozta Zsikó Zoltán.

Az alelnök kifejezte reményét az iránt is, hogy minden Tolna vármegyei gazda eredményesen ki tudja majd használni a közös agrárpolitika minden lehetőségét, amellyel olyan szintre emelhetik a vidéki Magyarország gazdasági szerepét és népességmegtartó képességét, hogy a fiatalok is megtalálják a számításukat épp úgy vállalkozóként, mint alkalmazottként. Szerinte ugyanis elkötelezett, hozzáértő fiatalok nélkül nincs jövő egyetlen ágazatban sem.

Süli János, a térség országgyűlési képviselője a gazdaságfejlesztés, a digitalizáció és a precíziós gazdálkodás fontosságáról is beszélt a fórumon. A képviselő emlékeztetett, hogy a régió fejlesztésénél az erőműépítés mellett a környék ipari és gazdálkodási feltételeinek megerősítését is célul tűzték ki. A gazdálkodóknak azt ajánlotta, hogy ne csak a földalapú támogatásokat vegyék igénybe, hanem az intelligensebb művelést, gazdálkodást segítő gépeket, technológiákat is. Mint mondta, ezért is szerveznek egyre több tájékoztatót helyben a digitális technológia népszerűsítésére. 

A fórum célja a tájékoztatás mellett a kiváló minőségű, helyi magyar termelők termékeinek bemutatása, a fogyasztók figyelmének felhívása is volt a tudatos vásárlás fontosságára. A látogatók ennek szellemében megismerhettek és megkóstolhattak néhány különlegesen finom helyi terméket: sajtokat borokat, paprika készítményeket és azok előállítóival is találkozhattak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!