Próbálkoznak a birkahús kínálatával

2023.03.29. 12:25

Megkezdődött a bárányok felvásárlása húsvétra

Ezekben a napokban szállítják a bárányokat főleg az olasz piacra. Már húsvétra készülnek a felvásárlók és a kereskedők is. A magyar ünnepi konyha asztalára sajnos nem igazán kerül bárányhús, de az olaszoknál a húsvét elképzelhetetlen enélkül.

Mauthner Ilona

Czigler Károly diósberényi állattartó elégedett az idei felvásárlási árakkal

Fotó: Mártonfai Dénes

Idén korán lesz húsvét – április 9-én – ennek megfelelően már március 27-étől elkezdték átvenni az ünnepre szánt bárányokat. A hírek vegyesek, van kereslet bárányra, de az állattartók magasabb árban reménykedtek.

A bogyiszlói juhász, Bajusz Bálint elmondta, kedden érkezett egy kamion, mely a környékről összegyűjtötte a kisebb súlyú bárányokat. Bogyiszlóról kétszáz körül, Fácánkertről száz bárányt vettek át. A felvásárló innen Kiskunlacházára viszi az állatokat, ott átválogatják, súlyuk szerint minősítik őket és viszik tovább Olaszországba.

Idén 1700 forintot fizetnek a 20 és 24 kiló közötti bárány kilójáért. Minél nagyobb a jószág annál alacsonyabb az ára. A következő ketegória a 24 - 27 kiló közötti, melynek kilójáért 1650, a 27 és 30 kiló közöttiekért pedig 1600 forintot fizetnek kilónként. Bogyiszlón a húsvét utáni időszakra is leszenek értékesítésre váró bárányok, a felvásárló azt ígérte arra is lesz kereslet.

Bajusz Bálint elmondta, pár éve biztosan örültek volna ennek a felvásárlási árnak, de idén, a magas takarmányárak miatt ez az összeg alig több az önköltségi árnál. Májusig születnek náluk a kis bárányok, ezt követően három hónapig szünet lesz az ellések között. Idén eddig több csapadék volt, mint tavaly, hamarosan mehetnek az állatok a legelőre. 

A legtöbb juhász a húsvét utáni időszakra tervezi a juhok nyírását, de nagy gond az, hogy évek óta nincs nagy kereslet a gyapjúra. Most azt hallani, hogy 100-120 forintot fizetnek kilójáért.

A diósberényi Czigler Károly gazdaságában januárban születtek meg a kisbárányok, és a napokban 135-öt vett át tőlük a felvásárló. Valamennyi húsz kiló feletti. A kifizetés majd átutalással történik. Náluk családi hagyomány a juhászkodás, Károly bácsi szülei is ezzel foglalkoztak. Kérdés, a jövőben ki viszi majd tovább a vállalkozásukat. Több száz birkájuk van és hozzá kellő mennyiségű legelő, szántó, így a szükséges takarmány nagyobb részét megtermelik. Károly bácsi elégedett volt az 1700 forint körüli felvásárlási árral. A saját földjeiken megtermelt takarmány segített abban, hogy a kiadásaik ne legyenek megfizethetetlenek.

A vármegyében átvett bárányok többségét egy kiskunlacházai cég viszi a saját telepére, onnan viszik majd tovább az olasz, illetve a nagyobb példányokat az arab piacra.

Itthon nincs hagyománya a bárányhúsnak húsvétkor

Kevés bárány- és birkahúst eszik a magyar, évente átlagosan csak húsz dekát fogyasztunk fejenként. Ez az oka annak, hogy nincs ára a hazai piacon a birkának, még húsvét előtt sem, állítják a szakemberek. Ugyanakkor akinek mégis kedve lenne bárányhúst vásárolni, annak nem nagyon volt rá lehetősége. 

Idén több szaküzlet is próbálkozik a birkahús, illetve a bárányhús kínálatával a vármegyében. Már most több szekszárdi üzlet kirakatában ki van írva, hogy húsvét előtt náluk lehet majd bárányt és birkát vásárolni.

A hazai állattartók arra kényszerülnek, hogy külföldre értékesítsenek. Jól jött pár éve a brexit a hazai juhászoknak, Nagy-Britannia kiválásával áruhiány keletkezett, és emiatt soha nem látott magasságokba emelkedett a bárány ára az európai uniós piacon. Az áruhiány mellett új piacok is nyíltak a magyar juhok előtt: az arab országokban megnőtt a fizetőképes kereslet, emellett Európán belül is nőtt a muszlim lakosság aránya, ami jó alapot ad annak, hogy a hazai gazdák a nagyobb súlyú bárányokat is könnyűszerrel el tudják adni. A hazai fiatal bárány legfontosabb felvevőpiaca még mindig Olaszország, a nagyobb súlyú állatokat azonban Szaúd-Arábiától Izraelig keresik a vevők.

Az előrejelzések szerint a kedvező piaci tendencia az év további részében is megmaradhat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!