A növények még nem unják az esőt

2023.05.17. 15:33

Ha rá lehet menni a földekre, permetezni kell

Nagy vihar csapott le kedden este Szekszárdra. Dörgés, villámlás kísérte a zivatart. Az elmúlt egy hétben eddig közel 90 milliméternyi eső hullott a városban és környékén, a vármegye déli felén, például Bátaszékre, Bátára ennél is több.

Mauthner Ilona

Illusztráció: Shutterstock

Forrás: MW

A városi ember azt gondolja, már elég a sok esőből, hiszen az elmúlt egy hétben szinte minden nap szakadt. De hogyan látja ezt az agrárszakember?

Dr. Gabi Géza, szekszárdi agrárszakmérnök szerint nagyon jól jött az eső. A május a legcsapadékosabb hónap, huszonöt év átlagában 75 milliméternyi esik, de 2019-ben 146, 2010-ben 200 milliméternyi hullott ebben a hónapban. Tavaly viszont csak 40 milliméter, meg is lett a böjtje, hatalmas volt az aszály, mondta a szakember.

A palántáknak nem használ a sok eső, de a kukoricának, búzának, repcének nem ártott. A szőlőpermetezéseket sok gazdálkodó erre a hétre tervezte, amit felülírt az időjárás. Dr. Gabi Géza szerint nem lesz abból semmi baj, ha a jövő hétre csúszik át az első permetezés, mert szerencsére még nincs betegség az ültetvényekben. 

Nagyobb baj majd akkor lesz, ha az eső végleg eláll és berobban a meleg idő. A talajban lévő nedvesség párolgása miatt gombabetegségekre, varasodásra kell készülni, ez a gyümölcsösökre is vonatkozik, nem csak a szőlőre.  

A szakember bízik benne, hogy idén nem okoz akkora gondot az aszály, mint a múlt évben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!