Adózás

2023.05.13. 08:30

Közreműködött a könyvelő a fiktív visszaigénylésben

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan nyomon követi az adószámla-hátralékkal rendelkező adózókat, és kiemelt figyelmet fordít a visszaigénylőkre is. Előfordul, hogy ez a két adózói kör átfedéseket mutat. Mint arról a vármegyei adóhatóság tájékoztatott, ilyen volt az az eset is, amikor egy jelentős forgalmat bonyolító gazdasági társaság áfa-visszaigénylésével próbálta csökkenteni fennálló adótartozását.

TEOL

Illusztráció: Lehoczky Péter/MW

A cégnek az áfa-visszaigénylést tartalmazó bevallása benyújtásakor komoly adóhátraléka volt. Az Online Számla rendszer adatai, valamint a NAV egyéb adatbázisaiban fellelhető információk alapján kétségek merültek fel a visszaigénylés jogossága kapcsán, így a társaságnál kiutalást megelőző adóellenőrzés indult.

A vizsgálattal a revizorok feltárták, hogy az adózó a tulajdonában lévő alagsori ingatlanok állagmegóvására, lomtalanítására olyan társaságtól fogadott be számlát, amelynek nem volt a munkavégzéshez szükséges alkalmazottja. Az Online Számla rendszerben egyetlen partnertől sem érkezett adatszolgáltatás alvállalkozói teljesítésről, és a bemutatott bankszámla-kivonatok szerint átutalást sem teljesítettek a számlakibocsátó felé. A számla a könyvelésében is rendezetlen tételként szerepelt. A két cég ugyanazt a könyvelőt alkalmazta, aki tisztában volt azzal, hogy a levonásba helyezett fiktív számla áfatartalmát a számlakibocsátó nem fizette meg.

Az adózó képviselője végül elismerte, hogy a számlán szereplő gazdasági esemény valótlan, így a revizorok csaknem 11 millió forint jogosulatlan áfa-visszaigénylést és mintegy 3 millió forint adókülönbözetet állapítottak meg. Az adózó fizetési kötelezettségeinek eleget tett, adószámlája jelenleg is rendezett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!