Gazdaság

2023.07.18. 14:45

A lisztharmat most a fürtöket fertőzi erősen

A múlt héten nem történt változás, a gombabetegségek továbbra is erősen támadják a szőlőt a borvidék ültetvényeiben.

Mauthner Ilona

Elengedhetetlen a megfelelő permetezés. (Archív fotó)

Fotó: Makovics Kornél

A meleg időjárásban erős UV-sugárzás volt, mindemellett sokan csonkázták, zöldmunkázták a szőlőt. A kettő hatás együtt több helyen látszólag visszaszorította a gombás betegségek terjedését, vagyis a már meglévő, régebbi fertőzések beszáradtak, de új tüneteket is találni, mondta dr. Gabi Géza szekszárdi agrárszakmérnök.

A régi fertőzések jelentős fürt- és levélfelületet tönkretettek. Az új fertőzések a peronoszpóra esetében a lombon és a bogyókon egyaránt láthatók, a lisztharmat a fürtöket fertőzi erősen. Elsősorban a kontakt készítmények (meptildinokap, kén) áztatásszerű használata állíthatja meg a fertőzést. A kontakt szerekhez társított felszívódó szereknek a további fertőzések kialakulásának megelőzésében van jelentősebb szerepük. 

– A peronoszpóra esetében a bogyókban fejlődő kórokozó sokszor csak lassan fejlődik, ezért olyankor is megjelenhet – természetesen egy-két héttel ezelőtti fertőzés eredményeképp –, amikor éppen permetezés után vagyunk közvetlenül. A leveleken ebben az időszakban a betegség lappangási ideje 4-5 nap, a fürtön viszont 14–18 nap. A bogyókban már bent lévő, már szemmel is látható, fertőzést nem tudjuk már megállítani, ezért itt a megelőzés kiemelten fontos – mondta dr. Gabi Géza.

A jelenlegi időszak a legalkalmasabb arra, hogy az erősebb fertőzéseket megelőzzük, illetve, hogy az egy-két napos fertőzéseket megállíthassuk. Válasszunk olyan készítményt, amiben a felszívódó hatóanyag mellett kontakt (réz, folpet) hatóanyag is van. A megfelelő zöldmunka kiemelten fontos az egész tenyész­időszakban. Az idei évben sem könnyű a gyors és erős növekedést követni. A hajtásválogatás, a hónaljazás, befűzés után a lombsátor szélessége 60 centi kellene hogy legyen. Több helyen, ahol nem tudják tartani a tempót, sajnos nem így fest a szőlő.

A megkésett zöldmunka a mennyiség és a minőség rovására fog menni. A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk figyelmet. Ha az ültetvény mostanra kigyomosodott, a nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!