Nagybani piac

2023.07.10. 11:30

Egyes vállalkozások adófizetési kötelezettségüket csalárd módszerekkel kerülik ki

A zöldség- és gyümölcskereskedelem évek óta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrzéseinek fókuszában áll. Ide egyébként nagyon sok Tolna vármegyei kereskedő és termelő is jár, van, aki értékesíteni kívánja a termékeit, van, aki vásárolni szeretne ott.

Mauthner Ilona

Citrusfélék a Nagybani piacon (Képünk illusztráció)

Forrás: MW

A NAV a korábbi ellenőrzési tapasztalatokat, VIES-adatokat (uniós adószám) és a közel valós idejű eKÁER-adatokat (közúti áruforgalom) felhasználva elemezte a Budapesti Nagybani Piacra érkező zöldség- és gyümölcsszállítmányokat, azok bejelentőit – importőröket, első magyarországi szereplőket – és a kirakodók körét. Utóbbinak Tolna megyei szereplői is bőven akadnak.

Az elemzések rámutattak, hogy a piac területén működő és értékesítő, elsősorban a zöldség- és gyümölcstermékek közösségi beszerzését végző egyes vállalkozások adófizetési kötelezettségüket különböző csalárd módszerekkel kerülik ki. Ilyen például a mesterséges (színlelt) értékesítési láncok felépítése, a fizetendő adó be nem vallása, az igen jelentős összegben bevallott, befizetendő adó meg nem fizetése vagy a fiktív belföldi beszerzési számlák elszámolása, és fiktív belföldi beszerzési adatok beállítása az áfabevallásba.

Az adatelemzések arra is rávilágítottak, hogy a Budapesti Nagybani Piacon forgalmazott, külföldről származó termékek belföldi értékesítése után fizetendő adót egyes vállalkozások nem rendezték.

Az ellenőrzések nyomán indított intézkedéssorozatban az ellenőrök a mintegy 90 eredményes biztosítási intézkedések révén nagyságrendileg 2 milliárd forint összegű vagyont biztosítottak, több száz millió forint összegű mulasztási, illetve eljárási bírságot szabtak ki. Ötven adózónál kezdeményeztek „motivációs beszélgetéseket”, melyek sok száz millió forint összegű befizetést eredményeztek az adózók korábbi áfabevallásainak önellenőrzése révén.

Az ellenőrzések során félszáz bűnügyi jelzést, jelzéskiegészítést, illetve büntetőfeljelentést kezdeményeztek az adóellenőrök.

Az elmúlt években célzottan és szisztematikusan bevezetett adatszolgáltatások révén a NAV rendelkezésére álló adatvagyon lehetővé teszi, hogy az adóhatóság ellenőrzései akár az „íróasztal mellett” is elvégezhetők legyenek. A többnyire valós idejű adatokon alapuló kockázatelemzés pedig úgy megtöbbszörözte a célzott és jogkövetéssel arányos adóhatósági fellépés lehetőségeit, amit még 10, de akár 5 évvel ezelőtt sem lehetett elképzelni.

A Nagybani Piacot a NAV mellett más hatóságok is rendszeresen ellenőrzik. A közös akciókban például a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a zöldség- és gyümölcstermékek származásának nyomon követhetőségét és az áruk fogyaszthatóságát vizsgálja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!