Az ültetvényekben sok a vadkár

2023.08.25. 20:00

A lisztharmat által fertőzött bogyók repedésnek indultak

Színesedik a szőlő, már a kékfrankos is kékül. A múlt hét egy részében a változékony időjárás kedvező volt a szőlő számára. A peronoszpóra az időjárási előzmények miatt azonban folyamatosan gondot okoz. Ha nem az új fertőzésekkel, akkor a fokozatos lombhullással.

Mauthner Ilona

Sokféle veszély leselkedik még szüretig az érésben lévő szőlőre.

Forrás: MW

A kései fajtákat – cabernet, merlot – azonban még nem árt védeni, de már átállhatunk kontakt (réz, kén) készítmények használatára, mondta dr. Gabi Géza szekszárdi agrárszakmérnök.

A kánikulai időjárásban a régi peronoszpóra tünetek beszáradnak a leveleken, de a súlyosan fertőzött levelek sajnos hullásnak indultak. A meleg csak fokozza ezt, és így alig van új hajtásképződés a tőkéken. Ezt még tovább fokozza a napégési tünetek gyakori megjelenése. A lombozat ezért csak csökkent mértékben tudja kiszolgálni most a tőkéket.

Az enyhe tél és a meleg időjárás együttes hatására rengeteg a rovar. Atkák, poloskák, lombfogyasztók, kabócák, molyok hada eszi, sebzi a szőlőt. A többi károsítóról nem is beszélve, mint a seregélyek, vadállatok. Az érő csemegeszőlőkben látni, hogy nagyon sok a sebzett, rágott szem a fürtben, és gyakori a szürkepenész. Mindenképpen permetezzük meg a borszőlőket szürkerothadás elleni készítménnyel. 

Továbbra is változékony, esőkkel, záporokkal tarkított időjárást jósolnak a következő hétre. Az eső hatására felrepedt szemeken szürkepenészes gócok jelentek meg. Erre fokozott figyelemmel kell lenni a szüreti időszak előtt. Több helyen a lisztharmat által fertőzött bogyók repedésnek indultak. A károsodott, most már cukrosodó bogyók, mivel szüretig a fürtön maradnak, az éréskori botritisz fertőzés elindítói lehetnek.

A sérült bogyók majd éréskor szinte biztosan "befertőzik" az ép, cukros bogyókat, és a fajták többségénél – főként a kellő védelem nélkül hagyott szőlőkben – jelentős kár keletkezhet szüretre. Ennek elejét vehetjük, ha a folpet és a réz hatóanyagok használatát előtérbe helyezzük, mondta dr. Gabi Géza.

Több ültetvényben megfigyelhető a vadkár. Az őz, a borz, a szarvas és a vaddisznó nagy kedvvel keresi meg a legérettebb szőlőt. Most még a csemegeszőlők vannak terítéken. A vadak nagy ügyességgel találják meg a legérettebb részeket és fogyasztják el a bogyókat. A kerítés lehet a biztonságos megoldás a károk ellen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!