A boltinak nincs íze

2023.09.08. 07:00

A kiskerti paradicsom ízesebb, mint a szupermarketben kapható

Azért kezdtem el több éves kihagyás után ismét kertészkedni, mert a bolti paradicsomoknak egyszerűen nincs ízük. Hiányzott a zamatos, édes paradicsom, amilyen a kiskertemben korábban termett – mondta egyik olvasónk.

Mauthner Ilona

Így termesztik korszerű, nagyüzemi módszerrel a paradicsomot, ami az üzletekbe kerül

Forrás: MW

Sokan vannak azon a véleményen, hogy a bolti paradicsomnak nincs íze. Németh András szekszárdi kertészmérnök szerint a paradicsom ízét két dolog befolyásolja, egyrészt, hogy milyen fajtát választunk, másrészt a termesztési körülmények, azaz milyen földbe ültetjük, mennyi napfényt kap, mennyi locsolóvizet.

Sajnos a nagybani termelők választékából eltűntek azok a fajták, amelyek igazán jóízűek, de ennek gazdasági okai vannak, mert ezeket kevésbé jövedelmező termeszteni. A boltban megtalálható paradicsomokat mesterséges körülmények között termesztik, hiszen a szupermarketeknél erre a fajtára van igény, náluk nem az íz az elsődleges szempont, hanem az ár, a mennyiség, a szállíthatóság és a pulton tarthatóság. Ezért a boltoknak az a fontos, hogy a paradicsom vastag héjú és hosszan tárolható legyen.

A termelőnek minden héten ugyanolyan méretű zöldséget kell előállítania ahhoz, hogy egy szupermarketbe kerüljön az áruja. Ehhez nagyon modern termesztőberendezést kell felépítenie, ami általában üvegház, csak ott lehet nagy területen nagy mennyiséget, egyenletes minőségben termeszteni. 

Egy ilyen üvegházban már nem talajon termesztenek, hanem kőzetgyapoton - ez egy hosszú párna, amire lyukak vannak vágva. Ez semleges közeg, amibe beleteszik a palántát, ami az öntözőrendszeren keresztül megkapja az összes szükséges mezo-, mikro- és makroelemet. Itt a palántákat fűtik és világítják, tehát akár egész évben, télen is működik a rendszer, nyilatkozta az Agrárszektornak Papp Orsolya kertészmérnök, kistermelő. Mindez a termelőnek nagy befektetést, de stabil bevételt is jelent. 

A vásárló a szemével választ, nem szívesen vesz repedezett paradicsomot, márpedig a vékony héjú fajták, amelyek sokszor jobb ízűek, gyakran megrepednek, lehetetlen őket hosszan tárolni. Ezért nem lehet boltban ilyen paradicsomot kapni. 

Sok esetben már nem is magyar paradicsom van a boltokban, hanem importból származó. A spanyol paradicsomot korábban szedik le, van ugyanis a biológiai és a gazdasági érettség, utóbbi esetben már 70-80 százalékos érettségnél leszedik, hogy ne romoljon meg, mire a boltokba ér. Azért is finomabb a helyi, termelőtől vásárolt paradicsom, mert azt jó esetben előző nap szedték le, frissen és éretten.

Nagyon sokat számít a fajta: vannak szépek, sokat termők, de íztelenek és kevésbé szép, de csodás ízű fajták is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!