Sok a beteg, sérült bogyó a fürtökön

2023.09.09. 16:20

A peronoszpóra még most is gondot okoz

Lassan halad a szőlő érése, több helyen nagy a mennyiség, ezért lassú a szőlő cukorgyűjtése.

Teol.hu

Sokféle veszély leselkedik még szüretig az érésben lévő szőlőre.

Forrás: MW

Sok ültetvény messziről szépnek tűnik, de közelebb menve minden fürtben találni fonnyadt, beteg, sérült bogyót, mondta dr. Gabi Géza szekszárdi agrárszakmérnök, aki a napokban járta be a borvidék néhány szőlőültetvényét.

Nappal szépen felkúszik a hőmérséklet, de a reggelek most már hűvösek, legtöbbször 15 fok közelébe süllyed hajnalban a hőmérséklet. Ez jó a szőlőnek, segíti a színanyagok kialakulását. 

A lisztharmat erősödött a leveleken. A permetezésekkel leálltak a gazdák, így most a betegség ellenállás nélkül terjed a lombozaton. A peronoszpóra is folyamatosan gondot okoz még most is. A lombozat ezért csak csökkent mértékben tudja kiszolgálni a tőkéket. A fiatal hajtásokon, szintén a permetezés hiánya miatt, tömeges a fertőzés.

Rengeteg a rovar. Atkák, poloskák, lombfogyasztók, kabócák, molyok hada eszi, sebzi a szőlőt. A többi – seregély, vadak – károsítóról nem is beszélve. Az érő csemegeszőlőkben látni, hogy nagyon sok a sebzett, rágott szem a fürtben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!