Ledes izzók

2023.09.11. 11:38

Hiányolják a hagyományos égőket Tolna vármegyében

Sokan hiányolják az olcsó hagyományos égők széles választékát a Tolna vármegyei műszaki üzletekből. Az állampolgárok sok esetben csalódottak, hogy nem találják a boltokban a régi, megszokott izzót, és szinte már mindenhol csak ledes égőket lehet vásárolni.

Brunner Mónika

Környezetkímélő megoldást jelentenek a ledes égők

Forrás: Shutterstock

Mostanra már igencsak eltűntek a hagyományos égők a szaküzletekből, miközben még vannak, akik keresik a régi megszokottat. Már csak azért is, mert a régi izzókért csak néhány száz forintot kellett fizetni. Szekszárdi műszaki üzletben elmondták: álláspontjuk szerint megéri ledes izzókat vásárolni, hiszen jóval kevesebb energiát fogyasztanak, mint a hagyományos izzólámpák, és az áruk is barátságos.

A gyártók különböző színhőmérsékletű égőket kínálnak, ami lehetővé teszi a vevőknek, hogy a számukra a leginkább megfelelő terméket válasszák. Minél magasabb az égő Kelvinben (K) kifejezett színhőmérséklete, annál hidegebb a fénye, az alacsonyabb színhőmérséklet pedig melegebb fényű égőt jelent. Az egyik Tolna vármegyei vásárló lapunknak elmondta, hogy talált egy boltot, ahol ki lehet próbálni a színeket, valamint szakszerű felvilágosítást adnak a ledes égőkről, hova milyet javasolnak, sőt egy évig visszacserélik, ha azokkal valami probléma van. 

Egy  helyi vásárló lapunkat arról tájékoztatta, hogy eldugott, kis üzletekben még lehet hagyományos izzót vásárolni, ő maga is onnan szerzi be, mert még mindig ragaszkodik hozzá. 

Mások azt mondják, nem foglalkoznak azzal, hogy hagyományos vagy ledes a körte: az ember, ha szüksége van rá, így is úgy is megveszi a villanyégőt. Ha csak ledeset lehet kapni, akkor csak azt tudjuk venni. 

Egy harmadik megkérdezett elmondta, nálunk otthon már csak ledes izzók vannak, és nem hiányoznak számukra a régi égők, mert ezek sokkal modernebbek, sokoldalúbbak. 

A szakemberek arról is beszélnek, hogy például vannak rezgésálló izzók is, amelyek hasonlítanak a hagyományos égőkre. Kicsivel azért más a kialakításuk. A rezgésálló izzók a hagyományos halogén izzókhoz képest jobban ellenállnak a rázkódásoknak, valamint a külső hatásoknak. A háztartási helyiségek megvilágítására nem, de például társasházi liftekbe ajánlják.

A szakemberek abban pedig egyetértenek, hogy a ledes izzók a jelen és a jövő, valamint, hogy teljesen megéri az áruk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!