Átadó ünnepség

2023.09.28. 17:56

Új csarnokokkal bővült a Szekszárdi Ipari Park

Ünnepélyes keretek között zárták le szeptember 28-án a "Szekszárd Ipari Park fejlesztése” elnevezésű önkormányzati projektet, mely közel 3 milliárd forintnyi uniós és állami forrásból valósult meg.

Farkas Eszter

Gyurkovics János alpolgármester, Papp Vilmos, a Bátépker Kft. ügyvezetője, Czank Géza, az SZ+C Stúdió Kft. ügyvezetője és Kincses Endre, az E.ON Áramhálózati Zrt. szekszárdi üzemigazgatója

Fotó: Makovics Kornél

A vármegyeszékhely ipari parkját két ütemben fejlesztették uniós és kormányzati forrásból, második lépésként három új csarnokot is építettek. A projekt hivatalos átadó eseménye a kitűzött szeptember 30-ai időpont előtt két nappal, csütörtökön megtörtént.

– Nagy öröm számunkra, hogy mára sikerült újra álmodni ezt a területet 2,8 milliárd forintos európai uniós és kormányzati támogatásból – mondta köszöntőjében Gyurkovics János, a város alpolgármestere. – A régi katonai barakkok helyén immár modern csarnokok állnak, melyek nyitottak lesznek a vállalkozások részére. 

Mint ismeretes, a beruházás helyszínéül szolgáló egykori honvédségi objektum 2004-ben került Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzatának tulajdonába. A területen ebben a mostani projektben pályázati támogatással tizenegy raktárépületet újítottak fel, valamint kettő új vasbeton szerkezetű és egy lemez csarnokot építettek. Szintén uniós és állami forrásból épült ki még 2008-ban az ipari park alapinfrastruktúra hálózata, amely jelen projekt megvalósításával újabb jelentős fejlődési szakaszon ment keresztül.

Akkor az alap-infrastrukturális beruházásokat követően több újonnan betelepülő vállalkozással gyarapodott az ipari park (ahol jelenleg 27 vállalkozás mintegy 500 dolgozót foglalkoztat), így fontos feladattá vált a működési feltételek kialakítása és javítása, ezért a megnövekedett munkavállalói létszám miatt gyalogos járda és közvilágítási hálózat kialakítása vált szükségessé a biztonságos közlekedés érdekében, mellyel együtt a parkoló területek fejlesztése és a zöldterületek gondozása is megtörtént.

Ez utóbbi fenntartása érdekében a projekt keretében az ipari park zöldterületeinek gondozására alkalmas eszközöket is vásároltak (egy traktort tartozékokkal és egy ágaprítót), valamint a téli síkosságmentesítés és hóeltakarítás is szervezett módon, saját eszközállomány igénybevételével oldódik meg a most beszerzett hómaróval.

A korábbi laktanyai ingatlanok leendő bérlői részére a felújított raktárak – közel 6000 négyzetméteren – kedvezőbb és komfortosabb műszaki feltételeket biztosítanak, köszönhetően az épületenergetikai felújításoknak, melyek során nyílászárókat cseréltek, homlokzati hőszigetelést, tetőcserét és tetőszigetelést, valamint egyéb gépészeti felújításokat valósítottak meg.

– Az SZ+C Stúdió Kft. két projektben vett részt – vette át a szót Czank Géza, a cég ügyvezetője. – Az első keretében a tizenegy meglévő raktárépület energetikai felújítását végeztük el különböző minőségben, az igényeknek megfelelően, s volt, ahol kialakítottunk többek közt szociális blokkokat, valamint a teljes villamossági hálózatot is. Ez a beruházás 888 millió forintot jelentett, ami már júniusban lezárult. A másik projekt számunkra a „C” jelű csarnok építése volt, amely egy daruzott vasbetonszerkezetű létesítmény, ez 1200 négyzetméteren épült a csatlakozó közművekkel, térburkolattal. A csarnokban és a hozzá tartozó szociális helyiségekben korszerű, energiatakarékos fűtési rendszer gondoskodik a megfelelő hőmérsékletről. Ezen beruházás értéke 668 millió forint volt – tette hozzá az építőipari cég vezetője.

A bontásra ítélt korábbi katonai barakképületek helyén nem csak a "C" jelű új üzemcsarnok épült, hanem még kettő korszerű, a mai követelményeknek megfelelő műszaki színvonalú új létesítmény is. Ezek együtt a patrióta gazdaságfejlesztés fontos elemei lehetnek azáltal, hogy főként a helyi, magas hozzáadott értékkel jellemezhető termelő/szolgáltató KKV-k részére kínálnak bérleti lehetőséget.

– A nyílt közbeszerzésen tavaly nyert vállalásunkat úgy gondolom sikeresen teljesítettük - mondta el tájékoztatójában Papp Dávid, a Bátaépker Kft. építészmérnöke, aki hozzátette, cégük az „A” és „D” csarnok kivitelezésére összesen 1,1 milliárd forintot nyert el. Az „A épület” 2423 négyzetméter, melyből 2060 négyzetméter üzemi terület. A „D épület” 445 négyzetméter, melyből 305 négyzetméter üzemi terület.

Annak érdekében, hogy a folyamatosan bővülő vállalkozói létszám fejlesztési igényeit ki tudja szolgálni az üzemeltető, a területet ellátó elektromos hálózat fejlesztése is szükséges volt, ezért a projekt keretében két új kisfeszültségű transzformátort építettek három megawatt teljesítmény többlet biztosításával.

– 2022-ben adtuk át a mözsi alállomásunkat, ami számunkra nagy öröm volt, s mára már több olyan új létesítmény van, mint például a Tudásközpont, vagy ez az ipari park, ami alátámasztja, hogy nő a villamosenergiára az igény, gyarapszik a gazdaság – emelte ki beszédében Kincses Endre, az E.ON Áramhálózati Zrt. szekszárdi üzemigazgatója. Cégük hatvanmillió forint értékben végzett fejlesztést az ipari parkban. A jelenleg még be nem épített területek hasznosíthatóságához jelentős mértékben hozzájárult a területen áthaladó 22 kV-os légkábel és optikai hálózat mintegy 500 méteres szakaszának földkábelre történő kiváltása is, mert ennek eredményeként mintegy 3 hektár nagyságú terület vált értékesíthetővé a város számára.

További fontos fejlesztés volt, hogy az újonnan telepített közvilágítási oszlopsorra felszereltek egy 13 egységből álló kamerarendszert, melynek segítségével lehetőség nyílik a jövőben a térfigyelésre, ami vagyonvédelmi szempontból kiemelt jelentőséggel bír.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!