Több ezer termelőt érint

2023.09.20. 17:14

Változások a gazdálkodási napló vezetésében

Április 20-án hatályba léptek az idei évi egységes kérelmek benyújtásához kapcsolódó jogszabályok, amelyek kimondják, hogy a gazdálkodási naplót (a továbbiakban: GN) elektronikusan és papír alapon is vezethetik a gazdálkodók a támogatások igénylésének feltételeként. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara összefoglalta az egyes fontosabb tudnivalókat az elektronikus GN használatát illetően.

Mauthner Ilona

Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

A mezőgazdasági termelő a gazdálkodási naplót jogszabályban vagy pályázati felhívásban meghatározottak szerint elektronikusan vagy papíralapon is vezeti. Ha jogszabály eltérően nem rendelkezik, a gazdálkodási napló vezetését az egységes kérelem benyújtásától, de legkésőbb az egységes kérelem benyújtására nyitva álló határidő utolsó napjáig (június 9-ig) meg kellett kezdeni, és azt a tárgyév egésze vonatkozásában kell vezetni.

A gazdálkodási napló adattartalmát az államkincstár és a végrehajtásban közreműködő szerv a mezőgazdasági támogatási eljárásban a támogatási feltételek ellenőrzésére használhatja fel. Az agrárminiszter által jóváhagyott nyomtatható GN kitöltési segédlete és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 1/2023. Nébih eGN hirdetménye is tartalmazza, hogy a Nébih által közzétett formanyomtatvány vagy a formanyomtatvánnyal megegyező adattartalmú dokumentum kinyomtatva, kézzel vagy számítógépen – Excel formátumban – történő vezetése egyaránt papír alapú vezetésnek minősül, így vonatkozik rá az utólagos online rendszerbe való feltöltési kötelezettség.

A papír alapú nyomtatványt (ideértve az excelt is) nem lesz lehetőség dokumentumként a rendszerbe feltölteni, az adatokat kézzel kell felvezetni, ezért a dupla adatrögzítés elkerülése érdekében javasolt eleve az online rendszerben történő naplóvezetés. A Nébih az elektronikus GN vezetésére kötelezett gazdálkodók számára feltöltötte és július 31-én élesítette a rendszerben a Magyar Államkincstár elektronikus felületén, az Egységes Kérelemben rögzített területi adatokat.

A gazdálkodóknak tehát nem kell az államkincstárnál korábban már megadott adatokat az elektronikus GN rendszerbe is egyedileg felvinniük, a tömeges áttöltés funkciót kiválasztva, az adatokat az Egységes Kérelemben nem szereplő információkkal kiegészítve, azonnal megkezdhetik a műveletek rögzítését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!