Népszerű a falusi vendégasztal

2023.10.07. 12:54

Az őstermelő lehet kistermelő is, de a kistermelő nem feltétlenül őstermelő

Elfogadás előtt áll egy agrárminisztériumi rendelettervezet, mely jelentősen érinti majd a kistermelőket, és új alapokra helyezi a helyi élelmiszer-előállítás és értékesítést.

Teol.hu

Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

Erről, a készülőben lévő rendelettervezetről is beszéltek csütörtökön Zalaegerszegen, ahol a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat szervezésében "Helyi termék" címmel tájékoztató rendezvényre került sor az Alsóerdei Sport- és Élménypark konferenciatermében, számolt be az eseményről az Agroinform.hu.

Dr. Gombik Zsuzsanna, a Nébih főosztályvezetője "Megreformált élelmiszerláncok és élelmiszer-feldolgozás a helyi termékek piacra jutásában" című előadásában számos újdonságot mondott el. 

Ebből kiderült, hogy a napokban kezdődik a kistermelői rendelet módosításának társadalmi vitája, mely jelentős változásokat hoz a kistermelői élelmiszer-előállításban és értékesítésben.

Az előadó elöljáróban hangsúlyozta: az uniós élelmiszerjog és a hazai élelmiszerlánc-törvény szerint a kistermelő ugyanúgy az élelmiszerlánc szereplője, élelmiszervállalkozó, mint bármely más szereplő, aki ilyen jellegű termék előállításával foglalkozik, következésképp ugyanazok a szabályok vonatkoznak rá és a felelőssége is azonos.

Függetlenül attól, hogy a kistermelők az üzemekhez képest rengeteg könnyítést kaptak. Arra is rámutatott, sokan összemossák az őstermelő és a kistermelő fogalmát, de nem ugyanaz, mert az őstermelő csupán egy adózási forma. Az őstermelő lehet kistermelő is, de a kistermelőnek nem kell feltétlenül őstermelőnek lennie.

A szakember kitért a falusi vendégasztal fogalmára, mint mondta, ez azt jelenti, hogy a kistermelő alkalmankénti jelleggel a maga által, saját alapanyagokból előállított élelmiszereket kínálhat vendégeknek, de ez semmiképpen nem lehet rendszeres és nem összekeverendő a falusi szálláshelyen történő étkeztetéssel.

"Ami nagyon fontos: vannak engedmények a kistermelők számára, de a termékek kapcsán a nyomon követhetőséget mindig biztosítani kell" – szögezte le dr. Gombik Zsuzsanna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!