Szomorú tendencia

2023.11.07. 09:34

Sok a hamis méz az üzletekben, a vásárló kiszolgáltatott

Nem hagyják magukat a méhészek, egyre több információ lát napvilágot arról, mennyi hamis méz van a boltokban, és sajnos a vásárló nem is tudja, hogy mikor mit vesz.

Mauthner Ilona

A kép illusztráció.

Ma minden második Európába importált méz hamisítás jeleit mutatja, és ez a trend növekvő tendenciát mutat.  Ezt a Copa és Cogeca Méz Munkacsoportjának szakértői mondták, akik úgy becsülik, ha továbbra is tétlenek maradnak a döntéshozók, akkor 2030-ra az EU-ban 5 millió méhcsaládot veszíthetnek a gazdák. 

A kampány részeként egy bemutatott videóban a méhészek elmagyarázzák, milyen pusztító hatást gyakorolnak az importált hamisított termékek az ágazatra. Ha nem tesznek semmit, a szakértők becslése szerint az európai méhészek körülbelül egyharmada felhagyhat tevékenységével. Az Európai Uniónak szigorítania kell az ellenőrzésekre vonatkozó szabályokat, és elő kell írnia az eredetmegjelölést, amely tartalmazza a termékek címkéjén az egyes származó országok szerinti tömegben kifejezett százalékos arányt.

A fogyasztóknak nagyobb átláthatóságra és világosabb tájékoztatásra van szükségük az eredetmegjelölési százalékokról. Ez egy olyan lényeges kiindulópontja a küzdelemnek, melyet a méhészek már korábban is kifejtettek. Az Európai Bizottság minden szükséges támogatást maga mögött tudhat, hogy azonnal cselekedjen és felülvizsgálja a mézről szóló irányelvet. A videóban az európai méhészek egy ütemtervet is javasolnak az Európai Bizottságnak, amely pontos célokat tűz ki: 2027-re felére kell csökkenteni a hamisítást a jelenlegi helyzethez képest.

- Már látni, hogy sok az eladó méhészet, a méhcsaládok ára a harmadára esett. A statisztikában a tényleges számok 1-2 év elteltével jelennek majd meg, de az érzékelhető, hogy ahol magasabb költséggel dolgoznak és a szakmai tudás nem olyan mély, ott sok méhész feladni kényszerül a tevékenységét. Egyértelműen látható, hogy a piacnak nem az a problémája, hogy túltermelés van az unióban, a krízishelyzetet az okozza, hogy a mézpiacon óriási mennyiségben vannak jelen a hamisított mézek – mondta Nagyernyei Attila a a Tolna Vármegyei Méhész Egyesület elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!