Figyelni kell a nitrátérzékeny földekre

2023.12.02. 10:42

A kalászosok fejtrágyázása február 1-től már lehetséges

Lassan eljön a téli nyugalmi időszak a mezőgazdasági munkák tekintetében is. Azonban az év végéig van még megoldandó feladat, melyekből néhány - támogatásokat is érintő - elemet érdemes kiemelni.

Mauthner Ilona

Illusztráció.

Forrás: Northfoto

A nitrátérzékeny, illetve a VPAKG-ba bevitt területek vonatkozásában be kell tartani mindent, ami a nitrátrendeletben szerepel függetlenül attól, hogy a terület milyen érzékenységi kategóriában szerepel - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). 

Mit nem lehet tenni a nitrátérzékeny területeken november 30. és február 15. között?

Nem lehet trágyázni a földeket, kivéve a kalászosok fejtrágyázását, mely február 1-től már lehetséges. A baktériumtrágya kijuttatásra ez nem vonatkozik. A baktériumtrágyázás esetén a trágya megnevezés kissé félrevezető, hiszen a baktériumkészítményekkel nem tápanyagot, hanem a szerves anyagok bontását, feltáródását segítő mikro élőlényeket juttatunk a földbe.

Nem lehet a megnevezett területeken ideiglenes trágyakazlat létesíteni, és fenntartani sem. Ezen túlmenően ugyancsak nem lehet ideiglenes trágyakazal, ha a talaj fagyott, vízzel telített, összefüggő hótakaróval borított. Az említett időszakokban a legnagyobb az esélye a tápanyag ki - és elmosódásának, amely a gazdálkodó számára is veszteség, és a környezet számára is terhelő lehet.

A trágyázás esetében figyelni kell arra, hogy a 12 százaléknál meredekebb lejtésű terület talajára kijuttatott műtrágyát, valamint a bármely területre kijuttatott istállótrágyát a kijuttatást követő 4 órán belül, egyenletesen a talajba kell dolgozni. Továbbá 17 százaléknál meredekebb lejtésű területre trágya nem juttatható ki. Könnyen oldódó nitrogéntrágya esetén ősszel a vetésnek 15 napon belül be kell következnie a kimosódási veszteségek csökkentése érdekében.

Nitrátérzékeny területen a téli legeltetés sem megengedett a trágyázási tilalmi időszakban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!