Az elsődleges cél, a spekulatív célú adásvételek kiküszöbölése

2023.12.19. 11:56

Már csak átutalással lehet a termőföldek vételárát kiegyenlíteni

Január 1-től több változás is életbe lép a termőföld adásvétele, haszonbérlete kapcsán – írta az economx.

Mauthner Ilona

Nagy érdeklődés kíséri a termőföld árverést Tolna vármegyében is (Képünk illusztráció)

Fotó: Löffler Péter

A földforgalmi törvény módosítása szerint az adásvételi szerződések megkötése során a vételárat január 1-jétől már csak átutalással vagy ügyvédi letétbe helyezéssel lehet teljesíteni. Szintén lényeges változás, hogy az előhaszonbérletre vagy elővásárlásra jogosulttal szemben a bérleti vagy adásvételi szerződésben immár nem lehet külön rendelkezéseket kikötni.

Az ökológiai gazdálkodó ranghelyével kapcsolatosan szigorítás lép életbe

A feltételek között szerepel, hogy csak helyben lakó élhet ökológiai gazdálkodásra vonatkozóan előjogával termőföld adásvétele esetén.

Emellett a jövőben a vállalásukat nem teljesítő gazdálkodókat nem csupán bírsággal, hanem további földszerzéstől való eltiltással is lehet majd szankcionálni, amennyiben az adott vállalást (például ökológiai gazdálkodás, állattartás, vetőmagtermesztés) a földszerzéshez tette a ranghely érdekében – írta a portál a Magosz tájékoztatása alapján.

Ez év január elsejétől már több új jogszabály is életbe lépett

Mivel a jogalkotó úgy ítélte meg, hogy folytatódott a birtokaprózódás az öröklések miatt, ezért év elejétől a törvényes örökléssel érintett termőföld tulajdonjogának rendezésének lehetőségét öt évre korlátozták. A határidő túllépése esetén kényszerértékesítésre is sor kerülhet.

Számos változás lépett életbe a földszerzéssel kapcsolatos ügyletek kapcsán is, melyek elsődleges célja a spekulatív célú adásvételek kiküszöbölése volt. Azt, hogy Magyarországon ki juthat földhöz, alapvetően két dolog határozza meg: egyrészt az, hogy a helyi földbizottság, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a földhivatal milyen szempontok alapján tud elutasítani vagy támogatni egy-egy földszerzést, másrészt az elővásárlási és elő-haszonbérleti sorrend aktuális szabályai.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!