Ukrán gabona

2024.01.20. 08:32

Folyamatosan ellenőrzik a gabonaszállító járműveket

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei az ország egész területén fokozottan ellenőrzik a gabonát szállító járműveket - közúton, vízen és vasúti forgalomban egyaránt – írja közleményében az adóhatóság.

Teol.hu

Fotó: NAV

A tavalyi év áprilisában megjelent – az ukrán gabona behozatalára vonatkozó – tilalom hatálybalépésével vette kezdetét egy ellenőrzéssorozat, mely a mai napig tart emelték ki. Ez idő alatt a járőrök több ezer, gabonát szállító kamiont, vasúti szállítmányt és teherhajót vizsgáltak át.

A Magyarországra belépett szállítmányokat nyilvántartásba veszik, lezárják, és egészen a kilépésig nyomon követik. A pénzügyőrök a vízi úton érkező gabonaszállítmányokat, a Duna teljes magyarországi szakaszán, járőrhajókkal tartják folyamatos kontroll alatt.

Autópályán, közúton, telephelyen és vasúti forgalomban a NAV Bevetési Igazgatóságának járőrei egyaránt ellenőrzik a korlátozás alá eső termékeket, melyeket kamerarendszeren keresztül is figyelnek. Hozzátették, amennyiben látják, hogy a szállítmány eltér az eredeti útirányától, azonnal járőrt irányítanak utána. Hatékonyságuk abban rejlik, hogy az ország bármely pontján azonnal ellenőrizni tudják a kormány által hozott gazdaságvédelmi intézkedések betartását.

A rendeletet megsértő fuvarozók, a szállított áru adó nélküli értékével megegyező összegű bírságra számíthatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!