Növekvő árak

2024.02.02. 12:43

Van, ahol 90 millió forintba kerül egy hektár termőföld

Időről időre foglalkozunk a Tolnai Népújság hasábjain a termőföldek folyamatosan növekvő árával.

Mauthner Ilona

Illusztráció

Forrás: MW

Legutóbb arról számoltunk be, hogy az országban a Tolna vármegyei szántók a legdrágábbak között vannak. A szántóföldek hektárjáért a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön kellett a legtöbbet, kétmillió forint feletti átlagárat fizetni. A vármegyék közül Hajdú-Biharban, Tolnában és Békésben voltak a legmagasabbak az árak, egyaránt 2,5 millió forint közelében mozogtak hektáronként. A szőlőültetvények hektárjáért pedig a hárommillió forint a jellemző, de Szekszárd határában volt rá példa, hogy még az ötmillió forintot is megadták. 

Összehasonlításként nézzük meg, mennyibe kerül a termőföld az uniós országokban. Hollandiában az országos átlag 85 431 euró (32-33 millió forint) volt hektáronként. Görögországban az országos átlag 13 571 euró (5-5,5 millió forint) volt. Spanyolországban az országos átlag 10 263 euró (közel 4 millió forint). Svédországban lehet legolcsóbban földet venni, ott 2 437 euró, azaz közel egymillió forintba kerül egy hektárnyi termőföld.

A legdrágább Málta, itt az átlag 233 230 euróig (több mint 90 millió forintig) terjedt. Uniós összehasonlításban Magyarország továbbra is a lista alsó harmadában található az átlagos termőföldárak tekintetében. Hazánkban az egy hektárra számolt átlagos földár tavaly 2 millió forint körül volt, de Hajdú-Bihar, Tolna és Békés vármegyékben ennél magasabbak voltak az árak. 

A mezőgazdasági földárakhoz hasonlóan a földbérletek tekintetében is jelentős eltérések mutatkoztak az egyes országok és régiók között. Az EU-n belül a szántóföld és az állandó legelő átlagos bérleti díja 199 euró (76-77 ezer forint) volt hektáronként, a szlovákiai 57 eurós (21 ezer forint) átlagtól a hollandiai 843 eurós (324 ezer forint) átlagig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!