Teol.hu videó

2024.02.22. 17:30

Virágzik a kajszi, a mandula, de vajon jön-e még fagy? (videóval)

Még csak február második felét mutatja a naptár, de az időjárás már hetek óta a tavaszt idézi. A szántóföldeken is megindultak a munkák, a gyümölcsösökben és a szőlőültetvényekben metszenek. Sok helyen virágzik a mandula, a sárgabarack, és ez aggodalomra ad okot. Félő, hogy egy később jövő fagyos hajnal árthat az idei termésnek. A kiskertekben is megkezdődött a munka, már lehet ültetni a dughagymát.

Mauthner Ilona

Az olcsó műtrágyáért sem állnak sorba

Közben jó hír is jut a gazdáknak, lényegesen olcsóbb lett a műtrágya. A múlt nyáron 400 ezer forintba került egy tonna pétisó, pár hónappal később 280 ezer forintra szelídült az ár. Sokan akkor bevásároltak belőle, mert attól tartottak, ismét drágább lesz. Jelenleg 140 ezer forint körül kínálják.

Bátaszéken, a sárgabarack ültetvényben folyik a metszés, a fák koronáinak igazítása, már virágoznak a fák, emiatt aggódnak a gazdák. Fotó: Makovics Kornél
Fotó: Makovics Kornel

– Az ok egyszerű, túlkínálat van. A gazdáknak pedig nincs rá pénzük – mondta Krieser János, a Paks környéki Pusztabír Kft. vezetője – egyben a megyei gabonaválasztmány tagja. Behozták olcsón az ukrán gabonát, ami letörte a gazdák árait. Rengeteg kár érte ezzel őket. Hitelt nem érdemes felvenni, mert magasak a kamatok. Ezért nem kell ma már az olcsóbb műtrágya sem, mert nincs rá pénz. A kukorica vetése majd áprilisban kezdődik, de aki tavaszi vetésű árpában, búzában gondolkodik, az már elkezdheti a munkát.

Metszik a gyümölcsfákat, szőlőt

Lassan befejeződik a metszés a vármegye szőlőültetvényeiben. A vesszők szépek, rajtuk nem múlik a jó termés, inkább azzal van gond, hogy kevés a szorgos kéz a határban. – Nem könnyű hozzáértő embereket találni, akik szívesen dolgoznak is – mondta Csapó Vince bátaszéki gazdálkodó. A napidíj 15 ezer forint között van, de sajnos a többség inkább csak a pénzért jön dolgozni, lelketlenül és lassan végzi a metszést.

A gyümölcsösökben is folyik a munka, alakítják, formázzák a fákat. Kerekes Lászlónak és családjának Bonyhád-Majos határában van nagyobb ültetvénye. Mint mondták, ősszel szokták a fák metszését elvégezni, így tavasz elején csak igazítják a fákat. Tartanak attól, hogy idén bekövetkezik, ami az elmúlt években volt, április elején jött a fagy, ami le is szüretelte a leendő termést.

 

Felkészülnek a fagyos éjszakákra is

Hasonlóan vélekedett Bakó Zsóka is, akinek a családjával együtt Györe határában közel húsz hektár gyümölcsösük van, zömében sárgabarack. Aggódnak a szép tavaszi idő miatt, a korai fajták már virágzásban vannak. Az elmúlt években – ugyanilyen korai meleg után – három részletben érkezett a lehűlés, az egyik március 7-e környékén, a második március végén, a harmadik április elején. Bármelyik végzetes lehet a termésre. Ehhez elég néhány napos éjszakai fagy. Minden esetre már előkészítették a védekezéshez szükséges eszközeiket.

A kiskertben is megkezdődik a munka

Az előrelátó kertész már beszerezte a tavaszi vetéshez szükséges magvakat és gondol a zöldségfélék és a virágok palántázására is. A kiskertünkben a talajt már készíthetjük a vetéshez, fel kell lazítani, hogy könnyebb legyen vele a munka. A dughagymát már ültethetjük, de vethetjük a zöldborsót, magról a vöröshagymát, kaprot, spenótot, sárgarépát, petrezselymet, hónapos retket, foghagymát és a fóliás fejes salátát. Több szakember tanácsolja, hogy a vetőmagvakat érdemes beáztatni, ez eltávolítja a csírázásgátló anyagokat a mag felszínéről, amelyek meggátolják, hogy már a termésben csírázásnak induljanak. Kemény héjú magvak esetében az előáztatás a magindítás egyik módja. Az előáztatás időtartama és a víz hőmérséklete között szoros az összefüggés, 20 fokos vízben 8 óráig, 30 fokos vízben csupán 2 óráig kell előáztatni.

Ha ősszel elmaradt, február végén és március elején még alkalmas az idő a gyümölcsfák, díszfák és cserjék ültetésére, míg a rügyeik nem indulnak fejlődésnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!