Borászok Borásza

2024.03.04. 16:20

Öt szekszárdi az ötven legjobb borász között

A Borkonferencia március 1-én zajlott. Hagyományosan ezen az eseményen hirdették ki a Kárpát-medence 50 legjobb magyar borászának névsorát. Itt ismerhették meg a meghívottak a Borászok Borásza díj idei jelöltjeit.

Mauthner Ilona

Illusztráció: Shutterstock

Az elismerést 2007-ben alapította Rókusfalvy Pál a Kárpát-medence borászai számára. Ez a díj alapvetően különbözik az összes eddigi borászoknak szóló kitüntetéstől, itt ugyanis nem szervezetek szavaznak vagy döntenek, hanem maguk a borászok választják ki maguk közül egy-egy szavazatukkal a legjobbat, a Borászok Borászát.

Első körben a korábbi győztesek állítják össze az 50-es jelölt listát. A végső győztest, az adott év Borászok Borászát aztán ez az 50 jelölt maga választja ki, maga közül. 

Tolna vármegye két borvidékéről öt borász került be a legjobb ötven közé: Dúzsi Tamás, Eszterbauer János, Takler Ferenc, Vesztergombi Ferenc és Vida Péter.

A Borászok Borásza mellett a szakma képviselői minden évben megválasztják a Borászok Barátját is, azt a nem borász személyt, aki sokat tesz a magyar borok ügyéért. Az idei négy jelölt ebben a kategóriában: Ambrus Lajos, József Attila-díjas író, szőlőbirtokos, a Food&Wine vendégszerzője, Kézdy Dániel, borgyűjtő, -kereskedő és -szakértő, szakíró, dr. Szigethy Gábor, író, színháztörténész és Wojciech Bonkowski (Legyelország), Master of Wine újságírója. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!