Mezőgazdaság

2024.04.30. 12:15

Mi a teendő, ha lejár a haszonbérleti szerződés?

A magyar termőföldek közel 50 százalékát haszonbérleti szerződés keretében művelik, így kiemelten fontos, hogy tisztában legyünk a szerződés létrejöttének és megszűnésének szabályaival.

Mauthner Ilona

Mezőgazdasági munkák a határban (Fotó: MW)

A téma aktualitását az is jól mutatja, hogy július 1-től várhatóan változás lesz a használat lezárásával kapcsolatos szabályokban. Az agrogép hírportál ennek részleteit foglalta össze.

Mikor szűnik meg egy haszonbérleti szerződés?

A jogszabály tételesen felsorolja, hogy egy haszonbérlet milyen esetekben szűnik meg. Ettől eltérni vagy új megszűnési módokat alkalmazni nincs lehetőség, ez következik a földforgalmi szabályok úgynevezett közjogi jellegéből is.

A haszonbérlet megszűnik: a bérleti időtartam lejártával, közös megegyezéssel, a haszonbérlő jogutód nélküli megszűnésével, a haszonbérlő halálával, ha az örökösök kilépnek a szerződésből, azonnali hatályú felmondással, a bérlő egyoldalú felmondásával (egészségi állapota vagy családi körülményei miatt)

Hogyan kell elszámolni a szerződés megszűnésekor?

Bármilyen okból szűnjön is meg a szerződés, a haszonbérbeadó és a haszonbérlő köteles egymással elszámolni.

A haszonbérlő ilyenkor elviheti az általa létesített berendezési és felszerelési tárgyakat, ha a területen növénykultúra, ültetvény vagy berendezés marad, akkor jogosult annak az értéknek a megtérítésére (ezt hívják mezei leltárnak).
Mivel számos visszaélés volt ez utóbbival kapcsolatban (túlzottan magasan határozva meg a mezei leltár értékét, ezzel is távol tartva az előhaszonbérleti jogosultakat), ezért bekerült a jogszabályba, hogy a mezei leltár összegét nem lehet áthárítani az új haszonbérlőre, azt a jelenlegi szerződés feleinek kell egymással lerendezniük. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!