E-matrica

2024.04.02. 11:30

Április 1-től vásárolható napijegy is az autópályákra

Április 1-től már kapható a napi e-matrica Magyarországon is. Az úthasználati jogosultság egy, a vásárló által megjelölt naptári napra érvényes, és a teljes hazai díjköteles úthálózaton használható.

Mauthner Ilona

Sokan vásárolják meg az e-matricát interneten keresztül, áprilistól már az egy napos változatot is lehet választani (Fotó: Mártonfai Dénes)

Április 1-től lehet napi e-matricát vásárolni. Sokan vannak, akik nagyon várták már ezt a lehetőséget, mert akinek nincs rendszeres munkája, és csak alkalmanként menne például a fővárosba, annak jó lehetőség lesz ez a megoldás.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. kommunikációs osztálya arról tájékoztatta olvasóinkat, hogy az úthasználati jogosultság egy, a vásárló által megjelölt naptári napra lesz érvényes, és a teljes hazai díjköteles úthálózaton használható lesz. 

A napijegy visszamenőleg nem érvényes

Motorokra – a 10 napos és a havi e-matricákhoz hasonlóan – kedvezményes áron lehet majd megvásárolni a napi autópálya-matricát. A vonatkozó jogszabály alapján az új típusú úthasználati jogosultság a vásárló által megjelölt naptári napon nulla órától 24 óráig lesz érvényes. Meg lehet venni előre, valamint azon a napon is, amikor használni szeretnénk a díjköteles gyorsforgalmi utakat. Fontos tudni azonban, hogy amennyiben a vásárlás és az érvényesség napja egybe esik, a napi matrica a vásárlás pontos időpontjától biztosít úthasználati jogosultságot, visszamenőlegesen nem. 

A napi e-matrica ára kategóriánként változik

A rendelet alapján a napi e-matrica ára a D1, D2 és U díjkategória esetében az éves országos jogosultság mindenkori árának 9 százaléka, míg a D1M (motorkerékpár) díjkategória esetében ennek a fele, azaz az éves országos jogosultság mindenkori árának 4,5 százaléka. Mindezek alapján a napi matrica bruttó ára a különböző díjkategóriákban az alábbiak szerint alakul április 1-től. 

D1M díjkategóriában (motorkerékpár) a napi e-matrica ára 2570 forint, a 10 napos ugyanebben a kategóriában 3200, a havi 5180, míg az éves 57 260 forint.

 

A D1 díjkategóriában (személygépkocsi) a napijegy ára 5150, a 10 napos ára 6400, a havi 10 360, az éves 57 260 forint.

 

A D2 díjkategóriában (lakókocsi, kisbusz, teherautó 3,5 tonna össztömegig) a napijegy ára 7310 forint, a 10 naposé 9310, a havi 14 670, az éves matrica ára 81 280 forint.

 

Az U kategóriába a pótkocsis, utánfutós járművek tartoznak, itt a napijegy 5150 forint, a 10 napos 6400, a havi 10360, az éves pedig 57 260 forintba kerül.

A napi matrica a NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálati irodáiban és saját online felületén, a nemzetiutdij.hu oldalon is megvásárolható. 

Napijegy: van akinek megéri, van akinek nem 

– Örülök ennek a lehetőségnek, mert eddig 10 naposat kellett vennem, ha a sztrádán mentem a fővárosba, ügyet intézni – mondta Horváth Péter szekszárdi olvasónk. Két-három havonta van olyan dolgom, amikor Budapestre kell utaznom. Így valamivel olcsóbb lett az úthasználati díj, bár őszintén szólva abban bíztam, hogy négyezer forint alatt lesz a napijegy.

A családdal együtt szoktunk időről időre a fővárosba utazni, hol a rokonokhoz, hol színházba, hol szórakozni, így maradtam a jól bevált éves vármegyei útdíjnál, ami személygépkocsinál 6660 forint. Három megyére ez közel húszezer forint. Így akkor megyünk, amikor kedvünk tartja. Nem kell a napijeggyel bajlódni

 – mondta Németh Istvánné szekszárdi olvasónk.

– Drága a benzin és a gázolaj, így az ember igyekszik elkerülni a településeket, hogy ne kelljen fékezni, sebességet csökkenteni, erre jók a sztrádák. A napidíjas matrica előnye, hogy az ország egész területére érvényes, így annak éri meg, aki nem csak a fővárosba megy, hanem az ország másik végében van dolga – mondta Varga Mihály bátaszéki olvasónk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!