Összeírják a földeket, állatok számát

2024.05.26. 09:12

Az adatszolgáltatás minden gazdálkodónak kötelező

Országszerte több mint 22 ezer egyéni gazdaság mezőgazdasági összeírását kezdte meg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A gazdálkodók május 23-ig online, azt követően pedig – június 15-ig – összeírók segítségével személyesen vagy telefonon keresztül válaszolhatnak a kérdésekre.

Mauthner Ilona

Forrás: magro.hu

Az adatszolgáltatás kötelező

Az adatgyűjtés célja, hogy naprakész információval szolgáljon a hazai és az uniós döntéshozók, illetve a gazdálkodók számára. Az adatszolgáltatást kormányrendelet írja elő, a válaszadás kötelező. Az adatfelvételi időszak előtt a KSH valamennyi érintett számára eljuttatta e-mailben vagy postai úton a kérdőívkitöltéshez szükséges tudnivalókat és a belépési kódot.

A földhasználatra, állatok számára kíváncsiak

A felmérés a földhasználattal és az állatállománnyal kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Az összeírás eredményei a termelők érdekeit szolgáló szakpolitikai döntések és a támogatási rendszerek megalapozását segítik.

A fényképes igazolvánnyal rendelkező összeírók csak azokat a gazdálkodókat keresik fel, akik nem éltek az önkitöltés lehetőségével. A kérdezőbiztosok az adatokat elektronikusan rögzítik.  Az összeírás során nyert információkat a KSH kizárólag statisztikai célra használja fel, azokat más szerveknek, személyeknek nem adja ki, és a törvényi előírásoknak megfelelően garantálja az adatkezelés biztonságát.

Ezekre van szükség a kitöltéshez

A kérdőív kitöltéséhez szükség van a gazdaság adminisztratív azonosítóinak megadására. A gyors kitöltés érdekében a kérdőív kitöltés megkezdése előtt praktikus előkészíteni a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarai azonosító(ka)t és a Magyar Államkincstár ügyfél-azonosítót. Az azonosító pontos megadása azt a célt szolgálja, hogy minél eredményesebben tudják felhasználni az adminisztratív, hivatalos adatbázisokban már rendelkezésre álló adatokat, amelyeket így nem kell az adatszolgáltatóktól megkérdezni.

Ha több néven részesül a gazdaság támogatásban, illetve többen őstermelők, de együtt gazdálkodnak (közösek a termelőeszközök és közös az irányító), akkor a teljes területről és állatállományról összevontan kell adatot szolgáltatni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!