Enyhe tél, kevesebb fűtés

2024.05.17. 09:30

Lesznek sokan, akik visszakapnak a befizetett fűtési díjból

Kegyes volt a mögöttünk hagyott tél, így értékelhetjük az eltelt fűtési időszakot.

Szepesi László

Csukle Tibor, a Szekszárdi Távhőszolgáltató Nonprofit Kft. igazgatója

Forrás: TEOL

Csukle Tibor, az 5682 szekszárdi lakásban és 255 intézményben meleget biztosító Szekszárdi Távhőszolgáltató Nonprofit Kft. igazgatója elmondta, kevesebbet kellett fűteni, mert a külső levegő átlaghőmérséklete pontosan 1 Celsius fokkal magasabb volt a bázisévinél. Április elején olyan meleg volt, hogy 8-án az egész városban leállították a távfűtést. Igaz, egy hétre rá újra hideg lett, s akkor ismét küldték a radiátorokba a meleget.  

Összegezve, lesznek sokan, akik visszakapnak az előző három év átlaghőmérséklete alapján kiszámított, és már befizetett fűtési díjból.

A kazánokban kevesebb gázt kellett elégetni azért is, mert egyre több a városban az üres lakás, ahol érthető módon, lecsavarták a szelepeket, hidegek maradtak a radiátorok, és azért is, mert több intézmény lekapcsolódott a távfűtésről, vélhetően, mert maguk oldják meg a fűtést, esetleg hőszivattyús rendszerrel. 

A várost behálózó csőhálózat hibája is csak kevés alkalommal okozott gondot, ugyanis még a fűtési idény kezdete előtt az átlagos tíz bárnál jóval magasabb nyomás alatt kipróbálták a rendszert, akkor kiderültek a gyenge pontok, s azokat nyomban kijavították. Időnkét inkább az elromlott szivattyúk adtak munkát a szakembereknek, de azokat gyorsan kicserélték, s a lakók szinte észre sem vették a fűtés kimaradását.

 


Egyetlen nagyobb rendkívüli munka adódott a fűtőműben, tavasszal le kellett bontani két kazán több mint ötven éves, negyedszáz méter magas kéményét, mert annyira elkorrodálódott, hogy félő volt, egy vihar ledönti. Az új, korszerű, hővisszanyerő kémény építése százmillióba kerül, ahhoz hitelre lesz szüksége a cégnek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!