Nem elég a jó fajtaválasztás

2024.05.18. 10:37

Ma már csak egy szűk réteg foglalkozik málnával

Sokan szeretik a málnát Tolna vármegyében is, de panaszkodnak is a kistermelők, hogy nem könnyű a növényt termésre bírni.

Mauthner Ilona

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

Elsorvadt a hazai málnatermesztés

Hazánk az egyik legjelentősebb európai málnaexportőr ország volt az 1980-as években. Azóta sajnos megfordult a világ. Az eltelt harminc év alatt elsorvadt a magyar málnatermesztés, a hazai fogyasztás nagy részét külföldről fedezzük – írta a magro.hu.

Nagy a kézimunka igénye

Nagy a málnatermesztés kézimunkaerő-igénye. A rendszerváltásig sokan termesztettek „másodállásban” málnát, kiegészítve ezzel az éves jövedelmüket. A privatizációval viszont az ipari parkoknak és más jövedelmezőbb lehetőségeknek köszönhetően már nem lett olyan vonzó ez a plusz bevételi forrás.

A visszaesésnek több oka is van

A globális klímaváltozás miatt a hagyományos málnafajták termőképessége csökkent. Korszerű öntözőrendszer hiányában nem érdemes ültetvénytelepítésbe fogni. Bár tőlünk délebbre is vannak komoly málnatermő vidékek (Szerbia és Koszovó), azok főleg hegyvidéki, hűvösebb mikroklímájú területek.

Új, korábban nem ismert károsítók

A klímaváltozás másik következménye, hogy új, addig nem ismert károsítók jelentek meg az ültetvényekben. Ezzel párhuzamosan, mivel a bogyósok termesztése kiskultúrának számít, az EU-szabályoknak megfelelően az engedélyezett és hatékony szerek száma drasztikusan csökkent.

Ez a folyamat a mai napig tart, ezért a szabadföldi ter¬mesztés hatékony növényvédelme erősen kérdéses. Vannak kártevők, amelyeket húsz éve még nem is ismertünk. Ilyen például a foltosszárnyú muslica (Drosophila suzukii), amelyik mára már minden késői, lágy héjú gyümölcsben hatalmas károkat okoz.

Csak korszerű technológiával van jövője

Ennyi nehezítő tényező után joggal merül fel a kérdés, hogy egyáltalán érdemes-e málnatermesztésbe fogni, vagy végleg ki kell húzni a hazai termesztésből.

A szakember véleménye szerint van jövője, de csak korszerű technológiával, frisspiaci értékesítésre. Jó példa erre, hogy a jelentősebb magyar szamócatermesztő körzetekben hogyan álltak át a szamócás gazdák egyre korszerűbb termesztési módszerekre. Ennek köszönhetően a magyar szamócatermesztés a nehézségek ellenére talpon maradt, és az utóbbi években még nőtt is a termőterület.

Ma már nem elég a jó fajtaválasztás, a csepegtető öntözőrendszer kiépítése, szükség van korszerű, nagy légterű termesztő-berendezésekre is. A málna kényes és gyorsan romló gyümölcs, így a szállítási út csökkentésével, a rövid értékesítési lánccal előnyhöz juthatunk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!