Módosulás

2024.06.10. 09:19

A generációváltást segíti a rendelkezés

Már többször is foglalkoztunk a Tolnai Népújságban azzal, hogy elöregszik a mezőgazdasági vállalkozói réteg. Ezt a kormány és unió is támogatásokkal igyekszik segíteni.

Mauthner Ilona

Az akcióban 32 őstermelő tevékenységét ellenőrizték és 10 esetben indult eljárás jogsértés miatt (Illusztráció: MW)

Forrás: MW

Kedvezményekkel segítenék a gazdaság átadását

Idén július elsejétől több törvényi szabályozás is érvénybe lép, amit a nak.hu foglalt össze. Az új szabályok segítik a gazdaságátadás folyamatát, az adminisztratív folyamatok díj és illetékkedvezményeivel, valamint kibővül a gazdaságátadási szerződések egyes elemei és változik a korhatárkedvezmény is. Továbbá módosításra kerülnek a gazdaságátadó jogai és kötelezettségei, valamint a személyéhez kapcsolódó adatok nyilvántartásokból való kivezetésének szabályai.

Díj és illetékkedvezmények

A gazdaságátadási szerződés jóváhagyása iránti eljárás díj- és illetékmentessé válik. Továbbá díjmentesen kell szolgáltatni például az ingatlan-nyilvántartásból a tulajdoni lap másolatát, a földhasználati nyilvántartásból a földhasználati lap másolatát és a földhasználati összesítőt, az Országos Erdőállomány Adattárban szereplő és az adóhatóság által kezelt adatokat.

Bővül a gazdaságátadási szerződés tartalma

A gazdaságátadási szerződésbe ezentúl bele kell foglalni a hitel- és kölcsönszerződések, földhasználatra irányuló szerződések, valamint a vagyonelemekhez kapcsolódó jogok és kötelezettségek felsorolását is. Valamint a gazdaság egyes elemeinek értékmeghatározásánál a szerződéskori forgalmi értéket kell feltüntetni – írja a nak.hu a jogszabályi tájékoztatójában.

A gazdaságátvevő életkorára vonatkozó felső korhatár is változik

2026. december 31-ig átmeneti jelleggel 50 év helyett 60 évre változik a gazdaságátvevő személyének felső korhatára. Ez a könnyítő rendelkezés szélesebb kör számára biztosít időszakos lehetőséget a gazdaságátadás lefolytatására.

A gazdaságátadó jogai és kötelezettségei

A gazdaságátadási szerződés megkötését követően a gazdaságátadó az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszerben nyilvántartandó –az átadott gazdaságot érintő– új tevékenységet nem kezdhet.

A gazdaság elemei tulajdonjogának átadását követően a gazdaságátadó az erdőgazdálkodói nyilvántartásban nyilvántartandó erdőgazdálkodói jogokat és kötelezettségeket –a haszonvételi joggyakorlás kivételével– nem gyakorolhatja,

Az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszerben nyilvántartandó tevékenységeit törölnie kell.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!