Helyi hírek

2017.04.12. 18:10

Bezárt a mőcsényi kisbolt, mikrobusszal hozatják az alapélelmiszert is

Huszonkét éve működő bolt zárt be Mőcsényben. A polgármester közmeghallgatásra hívta a lakókat. Átmeneti megoldásként a község kisbusza hoz árucikket.

Szeri Árpád ([email protected])

Nem csekély erőfeszítést vállalt magára Mőcsény, amikor is önálló beruházással valósított meg a település központjában egy épületegyüttest. A parkolókkal ellátott, térkövezett létesítmény máig a község egyik dísze. A munka befejezésekor Krachun Elemér polgármester kifejezte reményét, hogy idővel egy vegyeskereskedés, valamint egy kulturált presszó is nyílik az épületben. Hozzátette, idézzük az akkori tudósítást: „céljuk nem a profit, hanem a település kulturált ellátásának biztosítása és a munkahelyteremtés.”

Miután egy vállalkozónak már régóta volt üzlete helyben, nem tűnt minden másnál sürgetőbbnek az új vegyeskereskedés létrehozása. Hiszen reggelente eddig sem kellett egy bonyhádi úttal is összekötni a bevásárlást: a helybeliek, ha úgy gondolták, elsétáltak a boltba, és beszerezték a szükséges árucikkeket. De mindezt pár napja már nem tehetik meg.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Vadonatúj épület várja Mőcsény központjában a jövendő vegyeskereskedést (Fotó: Makovics Kornél)
[/caption]

– A község egyetlen boltja a múlt héten hivatalosan is bezárt – közölte Krachun Elemér. – Kellemetlen ez számunkra, de nyilván egyetlen vállalkozót sem kötelezhetek a maradásra. Viszont ellátás nélkül sem maradhat senki. A polgármester a múlt hét végén közmeghallgatásra hívta a település lakóit, velük együtt döntve arról, mi legyen a megoldás, legalább átmenetileg. Egyelőre a község mikrobusza és annak vezetője, a falugondnok állt hadrendbe. Neki adják le a helybeliek hétköznaponként 13 óráig rendeléseiket: azaz, hogy mennyi kenyeret, tejet és más alapélelmiszert kívánnak hozatni a közeli Bonyhádról. Sőt, aki úgy gondolja és van rá ideje, kísérő személyként be is ülhet a buszba, és maga intézheti bevásárlását a városban.

– Nem ezt a rendszert kívánjuk véglegesíteni, de jelenleg ennyit tehetünk – folytatta a polgármester. – Tárgyalunk egy márkanévnek számító, kiterjedt hálózattal rendelkező nagykereskedelmi céggel. Reménykedünk a mielőbbi kedvező válaszban. Nem adjuk fel régi tervünket, mely szerint két-három helybeli is munkát találhat az épületben, úgy a boltban, mint a presszóban.

Támogatókra találtak a helyiekben

Két éve arról számoltunk be, hogy Mőcsényben, „egy önkormányzati telken hamarosan megkezdődhet – a megfelelő hatósági engedélyek beszerzése már megtörtént – egy régi romos épület bontása, melynek helyén új vegyes boltot építenek. A kivitelezés még idén elkezdődik, év végére szeretnék tető alá hozni az épületet, az átadás várható időpontja 2016 tavasza. Az önkiszolgáló üzlet nyitása két-három helyi embernek biztosít munkát. Bővült a falu járműparkja, miután a kistérségi közlekedési szolgáltatás fejlesztésére irányuló pályázaton új kisbuszt nyert a település 8 millió forint értékben. A falugondnok mellett természetesen a civil szervezetek is használhatják majd a mikrobuszt.” Ezért is tartotta fontosnak a polgármester a tavalyi falunapi beszédében hangsúlyozni: „Örömömre szolgál, hogy az elmúlt közel két évtizedben megannyi beruházást, fejlesztést valósítottunk meg közösen. Merthogy a község vezetése mindig is segítőre, támogatóra lelt a mőcsényiekben.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!