Helyi hírek

2017.05.09. 19:09

Jó szó mindig akad, azzal kell gazdálkodni

Dr. Szilák Mihály az olyan típusú vezetők közé tartozik, akik a feladatok végrehajtásánál az „Előre!” helyett szívesebben alkalmazzák az „Utánam!”-típusú lelkesítést.

Steinbach Zsolt ([email protected])

Az egyik legenergikusabb alulról indult kezdeményezése volt Tolna elmúlt két évtizedének a helyi polgárőrség megalakulása, 2001 nyarán. Ráadásul a civilek és az önkormányzat ebben az ügyben már az első perctől szerencsés összhangra talált, a két főszervező is egy magánszemély és egy önkormányzati képviselő volt. [caption id="" align="alignleft" width="650"] Dr. Szilák Mihály 2001 óta a tolnai polgárőrség elnöke
[/caption]

Az akkori polgármestert dr. Szilák Mihálynak hívták, aki az első perctől kezdve támogatta az ügyet, mi több, elvállalta a civil szervezet elnöki tisztét. A képviselő-testület sem volt megosztott ebben a kérdésben, meg is szavaztak a szervezet működtetésére egymillió forintot. Azóta a mindenkori tolnai önkormányzat hasonló összeggel segíti a rend civil őreinek munkáját. Dr. Szilák Mihály pedig – aki 2006-ig volt polgármester – változatlanul a polgárőrség elnöke. És – bár ő már szívesen elkezdené betanítani lehetséges utódját –, a tagság egyelőre hallani sem akar arról, hogy ne ő legyen a vezető.

Az elnöki pozíciót az ő esetében nem valamiféle protokolláris tisztségnek kell elképzelni, sőt. Bár idén tölti be a hetvenedik évét, ő a legtöbb szolgálatot adó tolnai polgárőrök egyike. Nem kiosztja a feladatokat, hanem együtt végzi a többiekkel. Egy a csapatból.

Arra a kérdésre, hogy mi a jó abban, ha valaki a szabadidejében havonta nagyjából tíz órát járőrözik – főként éjszaka – a városban, vagy rendezvényeket biztosít, kitéve magát esetleges atrocitásoknak, mindenféle ellenszolgáltatás, bármilyen előny élvezése nélkül, sőt, még tagdíjat is fizet, nos erre dr. Szilák Mihály teljesen logikus magyarázatot ad: a polgárőri munkához alázat és megszállottság kell.

Már két unokája is polgárőr lett

Dr. Szilák Mihály a családját is megfertőzte a polgárőri elköteleződéssel. Lánya, Henriett, aki pedagógus Tolnán, közel tíz éve polgárőr. Huszonkét éves Ákos és tizennyolc éves Réka unokája pedig szintén már több éve adnak szolgálatot. A tolnai polgárőrség első határ menti szolgálatát – tavaly – éppen az elnök és Ákos unokája adta.

A tolnaiak vezetője nem csak a helyi csoportban, hanem a megyei és az országos szövetségben is fontos feladatokat lát el. Előbbi szervezetben a pénzügyi ellenőrző bizottság elnöke immár negyedik éve, az országos szövetségben pedig öt éve a felügyelő bizottság tagja. Biztosra vehető tehát, hogy jó helyre került az Év polgárőre díj, amit – immár a harmadik tolnai polgárőrnek – most dr. Szilák Mihálynak adományozott a megyei rendőr-főkapitányság és a megyei közgyűlés. Még szerencse, hogy mindenütt, így Tolnán is akadnak ilyen emberek. A városban az elmúlt 16 évben mintegy százan fordultak meg a polgárőrség soraiban, és mindenki jól érezte magát ebben a közösségben. Aki kilépett, az munkahelyi, vagy egyéb elfoglaltságai miatt tette.

Dr. Szilák Mihály szerint a jó polgárőr legfontosabb tulajdonsága az udvariasság, a tolerancia és az önuralom. Jó szándékkal kell közeledni mindenkihez, és el kell tudni viselni azt is, ha ennek ellenére durva reakció a válasz. Például ha egy fiatal tegeződve visszaszól a 70 éves polgárőrnek: és ugyan mi közöd ahhoz, hogy mit csinálok?

A polgárőrök kényszerítő eszközt nem használhatnak, egyedül gázspray-ük lehet, de a Tolna megyeiek ezzel a lehetőséggel sem élnek. Az elnök úgy fogalmaz: a jó szó mindig rendelkezésre áll, azzal kell okosan gazdálkodni. Az esetek zömében ez sikerül, és előfordul, hogy a szabálytalankodó megköszöni, hogy emlékeztették rá, valami nincs rendben. A tolnai polgárőröket fizikai inzultus sohasem érte. Az elnök egyébként is mindenkiben tudatosítja, hogy élesebb konfliktusokba nem kell belemenni, ha gond van, hívni kell a rendőröket. Az is segítség, hogy közfeladatot ellátó személynek minősülve fokozott büntetőjogi védelem illeti őket.

A tolnaiak vezetője nem csak a helyi csoportban, hanem a megyei és az országos szövetségben is fontos feladatokat lát el. Előbbi szervezetben a pénzügyi ellenőrző bizottság elnöke immár negyedik éve, az országos szövetségben pedig öt éve a felügyelő bizottság tagja. Biztosra vehető tehát, hogy jó helyre került az Év polgárőre díj, amit – immár a harmadik tolnai polgárőrnek – most dr. Szilák Mihálynak adományozott a megyei rendőr-főkapitányság és a megyei közgyűlés. Dr. Szilák Mihály 2001 óta a tolnai polgárőrség elnöke -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!