Kiállítás

2017.08.27. 20:00

Bankkártyával is jól fest Biszák László

Budapesten nyílt két fővárosi alkotóval közös kiállítása a szekszárdi Biszák Lászlónak. Nyolc nagy méretű városképe, utcaképe látható a MOM Sportközpont Galériájában, október 4-ig.

Wessely Gábor

Azok közé a kalandos életű alkotó emberek közé tartozik Biszák László, akikről még címszavakban is hosszasan lehet sorolni, hogy mi mindennel foglalkoztak, foglalkoznak. Gyulán nőtt fel, aztán Kecskemétre, majd Szekszárdra költözött. Három házasságából három gyermeke született. Műbútorasztalosnak tanult, aztán megszerezte az általános ápolói és az elmeszakápolói végzettséget. Dolgozott mentősként, boncmesterként és pszichiátriai ápolóként.

Testfestés a kiskundorozsmai naturalista táborban

De ami mindig a legjobban érdekelte: a festészet. A mű üzenete, a képkészítés mikéntje, a technika. Régebben rajzolt ceruzával, filctollal és tussal, aztán festett vászonra, farostlemezre és csomagoló papírra, vízfestékkel, olajjal és akrillal. Az akril első alkalmazói közé tartozott Tolna megyében. Sokféle eszközt használ: ecsetet, festőkést, spaklit, sprét, szórópisztolyt, gumilapot és újabban bankkártyát is. Persze csak a lejártakat festékezi be. Azt mondja: van tartásuk, mégis hajlékonyak, és nagy felületek gyorsan megdolgozhatók velük.

De nem csak fest...

Az 58 éves szekszárdi alkotónak vannak kisplasztikái, torzói gipszből és üvegből, intim testtájakat is megörökít, s egy időben halotti maszkok készítését is vállalta, az elhunyt arcáról levett minta alapján. Mostanában leginkább városképeket, utcaképeket fest. Kiválóan tudja érzékeltetni az elidegenedő nagyvárosi hangulatot; félhomály- és esőspecialista.

Legfrissebb munkáiból augusztus 23-án Budapesten nyílt kiállítása – két ottani alkotóval, Pataki Lucával és Bársony Péterrel együtt –, a MOM Sportközpont Galériájában. Nyolc nagy méretű festménye szerepel a tárlaton, mely október 4-ig tekinthető meg.

Biszak László szorgalmas, termékeny és ötletgazdag alkotó
Forrás: Szerző felvétele

Leszázalékolták

Gerincproblémák miatt már jó néhány évvel ezelőtt leszázalékolták. Azóta csak a festésnek él, a festésből próbál megélni. Termékeny alkotó. Több mint száz egyéni kiállítása volt már eddig. Folyamatosan képzi magát, alkotótáborokba jár. Most, augusztus 19-től szeptember 2-ig a Siófok melletti Szabadi Sóstó ad helyet 15-20 képzőművész továbbképzésének. Három szekszárdi is van a csoportban: Keller Joli, Zsiros Ari és Biszák László. Visszajárnak Sóstóra nyaranta, immár 15 esztendeje. Azt mondják, sokat tanulhatnak a táborvezető festőművésztől, a 83 éves Szakál Antaltól.

Naturisták között

Visszajár Kiskundorozsmára is Biszák László évről évre. Az egy naturista tábor. A különböző művészeti ágak képviselői (festő, szobrász, ötvös, tűzzománc-készítő, fotós, grafikus, filmes) pucéran alkotnak, s van egy bulis nap, amikor bohókás programok közepette a testfestést is bevállalják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!