Helyi adók

2017.08.31. 14:00

Gondot jelentenek a hátralékosok

Címkék#helyi adók

Kézhez kapták az emberek a helyi adóval kapcsolatos értesítéseket, és a hozzájuk tartozó csekkeket. A fizetési határidő: szeptember 15-e éjfél. A települések többsége a befolyó összegből próbál meg fejleszteni, gazdálkodni, pályázataikhoz önerőt biztosítani.

Mauthner Ilona, fotós: Makovics Kornél

A szeptember nemcsak a tanévkezdés, hanem az adófizetés hónapja is, itt van ugyanis a helyi adók második részletének befizetési határideje. Néhány település vezetőjét kérdeztük meg arról, mennyi bevételre számítanak, van-e hátralékuk az ott lakóknak, hogyan tudják azt behajtani, illetve milyen kedvezményeket biztosítanak a helyieknek.

Településenként változhat, hol, milyen adót vezettek be. Bátaszéken például a helyi adók körébe a kommunális-, az iparűzési- és a gépjárműadó tartozik. Dr. Bozsolik Róbert polgármester elmondta, a kommunális adó érinti a legtöbb helyi lakost, 2500–2600 embert, az iparűzési 656 egyéni vállalkozót és jogi személyt, míg a gépjárműadó 2000 tulajdonost. Ez utóbbi bevétele – mint minden településen, itt is – 60 százalékban a központi költségvetésbe kerül, míg 40 százalék marad helyben. Bátaszéken a befolyt adókból a város üzemeltetését biztosítják. Mind a szociális, mind a közművelődési feladatokat továbbra is tudják támogatni, illetve a civil szervezetek segítésére is jut belőle. Az adóhátralék behajtása itt is probléma, bár az adózók 91 százaléka komolyan veszi a befizetési kötelezettségét.

Szekszárdon az építményadó 14350 adózót érint, a várható bevétel éves szinten 350 millió forint, a telekadó 300 adózót érint, várható bevétel 70 millió forint, az iparűzési adó 3800 adózót érint, várható bevétel 2 milliárd 200 millió forint, az idegenforgalmi adó 45 adózót érint, várható bevétel 4 millió forint, a gépjárműadó 12000 adózót érint, a várható bevétel 110 millió forint. Ez a helyben maradó 40 százaléknyi részt jelenti. A kintlévőség aránya 10–15 százalék az összes előíráshoz képest. A helyi iparűzési adónál több adókedvezmény is van: az 1 millió forint vállalkozói szintű adóalapot meg nem haladó adózók esetén adómentesség van. 2016-tól a háziorvosoknak 75 százalékos adókedvezmény jár építményadónál, az egyedül élő nyugdíjas 50 százalék adókedvezményben részesül egy általa lakott ingatlan vonatkozásában, a lakóingatlannal azonos helyrajzi számon lévő gazdasági épület mentes az adó alól, ha üzleti célra nem hasznosítják.

Bátán és Sárpilisen is iparűzési- és gépjárműadót kell fizetniük a helyieknek. Bátán 800, Sárpilisen 350 embert érintenek az adók. Az ebből befolyt összegből nem sok jut fejlesztésre, hiszen a bevételek 66 százalékát az állam központosítja, így helyben inkább csak pályázatokkal lehet jutni valamire. Az adóbehajtás Bátán kisebb mértékű, míg Sárpilisen jelentősebb. A felszólítás után az önkormányzat elindítja a letiltást, majd inkasszót bocsát ki. Ha az érintett felkeresi az önkormányzatot és fizetési könnyítést kér, akkor azt megkapja. A nem fizetők esetében elindítják a végrehajtást.

Bonyhádon a magánszemélyek kommunális adója 5186 főt érint, a gépjárműadó pedig 4692 főt. Helyi iparűzési adót 1606 vállalkozó fizet, tájékoztatta lapunkat Fauszt Józsefné, a Bonyhádi Közös Önkormányzati Hivatal pénzügyi osztályvezetője. Adóbevételek tervezett összege összesen 564,4 millió forint, melyből a legnagyobb tétel a helyi iparűzési adó (460 millió forint), illetve a magánszemélyek kommunális adója (55,7 millió forint) és a gépjárműadó (46,5 millió forint).

Késedelmi pótlék, végrehajtás

A pár napja névre szólóan, címre kiküldött értesítések tartalmazzák az esetleges túlfizetéseket, a lejárt tartozásokat és az aktuális adókat is. Magánszemélyek banki átutalással, illetve az adóügyi osztály ügyfélszolgálatán bankkártyával is fizethetnek. A most kiküldött egyenlegértesítők fizetési felszólítások is egyben, így a határidő elmulasztása esetén külön figyelmeztetést nem küldenek az érintetteknek. Az esedékességkor meg nem fizetett adó lejárt tartozássá válik, ami után késedelmi pótlékot számolnak fel. Ha ez is rendezetlen marad és az érintett adózó fizetési könnyítési kérelmet nem nyújtott be, akkor végrehajtási eljárás következik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!