Interjú

2017.08.08. 16:50

Őszinteségre és bizalomra épít az új rendőri vezető

Szekszárd Szabó Csaba ezredest nevezte ki a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjévé a belügyminiszter augusztus 1-jei hatállyal. Az új rendőri vezető beszélgetésre hívta a megyei sajtó munkatársait, majd lapunknak exkluzív interjút is adott.

Ihárosi Ibolya

Szabó Csaba vezetői alapelve a bizalom és az őszinteség

Fotó: Mártonfai Dénes

– Hogyan lesz a rendőrtisztből főkapitány?

– Csak a saját életutamat tudom elmondani – kezdte Szabó Csaba főkapitány. – Amikor a rendőrséghez kerültem, detektív szerettem volna lenni, és huszonhat esztendőt el is töltöttem a bűnügyi szakterületen. Ezen idő alatt szakmai és emberi tapasztalatok révén olyan készségek, képességek birtokába jut az ember, amelyek megfelelnek a szakmai előírásoknak, ezért azt mondják, hogy jól dolgozik. Nyilván nem elég azonban a saját szakterületen jónak lenni, az is kell, hogy egy vezető tudjon emberekkel bánni, másokat irányítani. Végigjártam a lépcsőfokokat, voltam nyomozó, alosztályvezető, osztályvezető, főosztályvezető. Feltételezem, hogy annak alapján választottak ki a megyei főkapitányi posztra, amit a Nemzeti Nyomozóirodánál teljesítettem, ahol egy 130 fős főosztályt vezettem, amely hat vidéki és két fővárosi egységből áll. Van tehát gyakorlatom olyan szervezet irányításában is, amelynek a tagjai földrajzilag nem egy helyen dolgoznak.

– Több közérdeklődést kiváltó ügyben is eredményesen nyomozott, illetve irányította a felderítést. Melyik volt a legemlékezetesebb esete?

– Volt egy emberölés 1995-ben, amikor még csak két hete kerültem át a Nyíregyházi Rendőrkapitányságról a megyei főkapitányságra. Akkor egy közeli településről a hozzátartozók egy hölgy eltűnését jelentették be, akit a községtől nem mesze holtan találtak meg a vasúti töltés közelében. Mások is dolgoztak az ügyön, de a nyomozó párommal nekünk sikerült a tettest azonosítanunk. Mi is hallgattuk ki, s nekünk vallotta be a bűncselekmény elkövetését. Két hét után azt mondták a kollégáim, hogy itt helyed.

– Már a kinevezése előtt a „tetthelyre” vezényelték.

– Nagyon jó döntés volt a vezetőim részéről, mert nem kívülállóként, előzetes információk nélkül kezdek el egy szervezetet irányítani, hanem egy előző vezető tapasztatait átvéve, vezetői habitusát is megismerve. Dr. Soczó László rendőr-vezérőrnagy úgy tudott bevezetni a helyi szakmai feladatokba, hogy nem szenved csorbát a szervezet tevékenysége. Nagyon sok olyan ismeretet szereztem a munkatársaimról és a szervezetről, a folyamatban lévő ügyekről, melyeket jól lehet hasznosítani.

– Megnyugtató a megye bűnügyi helyzete, Tolna a béke szigete. Mely területen lehet még javítani?

– Az eredmények megtartása mellett arra kell törekednünk, hogy rövidüljön a rendőrség reakcióideje és a nyomozás időtartama. Lehet még tenni a rendőri jelenléttel a közterületi és a személy elleni bűncselekmények megelőzése érdekében. Nem a statisztika javítása miatt, mert nem szeretem a statisztikát, hiszen ha tíz bűncselekmény közül kilencet felderített a rendőrség, de az enyémet nem, akkor nem érdekel a másik kilenc. Vannak ugyan objektív mérőszámok, amelyeknek meg kell felelni, ezt követeli meg a szakmai tisztesség, de fontosabb azzal foglalkozni, hogy azon bűncselekmények felderítésében legyünk erősek, amelyeknek személyi sértettje van, és azokat próbáljuk megelőzni. Ha ellopták az autómat, tévémet, kerékpáromat, ezeket a tárgyakat lehet pótolni, de ha valakit olyan trauma ér egy bűncselekmény kapcsán, amely nyomot hagy a lelkében, azt már nehezebb reparálni.

– Tervez szervezeti változtatásokat?

– Jelenleg nem tervezek.

– Mik a vezetői alapelvei?

– A bizalom alapja az őszinteség. Én bizalommal vagyok a munkatársaim iránt, és azt várom el, hogy ők is bizalommal legyenek irányomban. Nagyon fontos a jó légkör, mert akkor a munkatársak örömmel jönnek be dolgozni, mindenki hivatásszerűen végzi a dolgát, és a jól végzett munka megnyugtató érzésével mehet haza.

– Ha a jó tündér teljesítené három kívánságát, mit kérne?

– Kettőt kívántam a megyei közgyűlésen, erőt és egészséget magamnak és valamennyi munkatársamnak. A harmadik pedig az, hogy a bizalmat, amit eddig megkaptam, nem szeretném elveszíteni.

– Mennyire nehéz egy idegen területen új életet kezdeni?

– Az édesapám hivatásos katona volt, én még fele annyit sem költöztem – Nyíregyházáról Debrecenbe, onnan a fővárosban, majd Szekszárdra – mint amennyit ők éltek át az édesanyámmal. Ez nekem nem okoz nehézséget.

– Mit csinál szívesen szabadidejében?

– Több hobbim is van, csak sajnos kevés az időm. Szeretem a hegymászást, terepfutást, kerékpározást. Tavaly sikerült megvalósítani a családdal és barátokkal, amit korábban nem, eljutottunk Európa legmagasabb csúcsára, a Mont Blanc-ra. Vannak, akik szerint ez a csúcs az Elbrusz, de szerintem nem így van.

– Beszéljünk a családról.

– Erről röviden csak annyit mondanék, hogy két felnőtt gyerekünk van. Az egyik Budapesten fog dolgozni, a másik egyetemi hallgató. A feleségemmel ketten költözünk Szekszárdra.

Szakmai pályafutása Nyíregyházától Szekszárdig

Szabó Csaba 1966-ban született Nyíregyházán. Rendőri szolgálatát 1991. szeptember 16-án a Nyíregyházi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályán vizsgálóként kezdte, majd a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányságon 1995 és 2007 között életvédelmi, kábítószer bűnözés elleni és szervezett bűnözés elleni területen dolgozott. Munkáját 2007-től a Nemzeti Nyomozó Irodánál folytatta, ahol 2011 és 2017 között már főosztályvezetői munkakörben teljesített szolgálatot.

Hazai és nemzetközi érintettségű, kiemelt súlyú bűncselekmények nyomozásirányítása tartozott a feladatai közé. Szakmai végzettségeit a Rendőrtiszti Főiskola bűnügyi szakán, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészeti Vezető szakán szerezte meg. Speciális rendőrszakmai ismereteit az FBI által szervezett „fedett rendőri műveletek”, „kábítószer bűnözés elleni nemzetközi fellépés” és „szervezett bűnözés elleni nemzetközi fellépés” nevű tanfolyamokon fejlesztette. Rendészeti szakvizsgával rendelkezik, rendészeti vezető és mestervezető végzettsége van, angolból komplex középfokú nyelvvizsgát tett.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!