2017.09.14. 14:00
Helyi termék és termelő találkozott a vásárlóval az idei paksi Spájzon
Szilvalekvár és bútor is készült a szeptemberi Spájzon. Az előbbi a szokásos, szezonális Spájz-termék volt, utóbbi újdonság volt: egy régi bútordarab született újjá a vásárlók szeme láttára, majd sorsolás útján gazdára is talált.
Helyit eszem, helyinél veszem, mert helyin az eszem – hirdette a nagyszokolyi önkormányzat standjánál serénykedő asszonyok pólóin a felirat a szeptemberi Spájzon. A gondolat akár a program mottója is lehetne, hiszen a térség őstermelői, kézművesterméket készítők kapnak rendre meghívást a vásárra, hogy nekik teret adjanak a bemutatkozásra, a paksiaknak pedig lehetőséget arra, hogy közvetlenül a termelőtől, készítőtől vásárolhassanak minőségi terméket.
A szeptemberi Spájzra húsz termelőt invitáltak. Többségük visszatérő, sőt nem egy közülük kezdetektől résztvevője az Agricum bolt kezdeményezésének. Azt mondják, jó az atomszférája, de ami még fontosabb, van kereslet a kézművestermékek iránt.
Az Erzsébet Nagy Szálloda előtti placcon a szokásos széles választék, házi mangalicatermékek, sajtok, mézek, borok, fűszernövények, szörpök, lekvárok, levendulakészítmények, befőttek várták a vásárlókat.
Mint mindig, most is kerülhetett mindenki polcára egy szezonális Spájz-termék: mégpedig szilvalekvár, amit Nagyszokoly önkormányzatának küldöttsége főzött a helyszínen hagyományos recept alapján. Szintén a helyszínen született újjá egy régi bútor Iványi Krisztina, az atomerőmű Alkotó Energia programjának ötletgazdájának munkája nyomán.
– A régi bútorok felújítása olyan értékteremtő, értékmegőrző munka, amivel mi is tudunk azonosulni – mondta Matus Dóra. A szervező hozzátette, szokásos partnereiket hívták, aki mellett most „debütált” Fabók Ferenc madocsai őstermelő házi savanyúságokkal. Matus Dóra azt is elmondta, hogy november 4-én lesz a következő Spájz, ami a sorban már a nyolcadik. Hozzátette, jövőre is lesz termelői piac, de szeretnék kibővíteni a termelők körét. Ahogy mindig, ezúttal is számtalan értékes nyeremény talált gazdára a Spájzon annak köszönhetően, hogy itt nem kérnek helypénzt, viszont örömmel fogadják a termelők felajánlásait, amit aztán kisorsolnak. A megújult bútort Mukli Sándorné, az Agricum napi nyereményét Kató Eszter vihette haza, Rikk Patrik pedig ajándékcsomagot nyert. A gyerekeket – ahogy mindig – most is játszóház várta.
Megkérdeztük:
Farkas Györgyi:
![](https://cdn.teol.hu/2021/12/caeQgcncFYeHKPrnMfhHA1HtDR348t2sttBLhS_sJDw/fill/1470/2204/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2VkMDY4MjMyZDEyNjQxNGM5MjczZjJmZDI2M2M5ZjJk.jpg)
– Jó a hangulat, kedvesek az emberek, van kereslet, egyre több a visszatérő vásárló. Mi folyamatosan itt vagyunk a Spájzon, most is hoztunk savanyúságokat, szörpöket, lekvárokat, száraztésztákat, primőr árut, és szilvalekvárt főztünk. Az önkormányzati gazdaságban is termelünk szilvát és azokban a kiskertekben, amit az idősek nem tudnak művelni.
Fabók Ferenc:
![](https://cdn.teol.hu/2021/12/LM4bGeZeplYbZFwbOH18Etarcgkxa0fNQqe6PKSb4lg/fill/1470/2205/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzdhOTE2OWM2YWEzNTQ4NWJiMjM5NjViMzk1ZjRhNDll.jpg)
– Savanyúság, befőtt, lekvár, paradicsom, lecsó – sorolta a standján sorakozó termékeket Fabók Ferenc madocsai őstermelő, aki feleségével együtt készíti mindezt. Nyugdíjba vonulása után fogtak hozzá a háromezer négyzetméteres kertben termelt zöldségek feldolgozásához, amit igen nagy kreativitással tesznek: savanyúságaik a szemet is gyönyörködtetik.
Vidók Szilvia:
![](https://cdn.teol.hu/2021/12/gwF6SemOMRk_yxv94_e0EcMpV8vePMMH1p8YmFwC-EM/fill/1470/2205/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzg5YWY3ZmI3M2U1YTRjZTFhODc2OGM5MzUzNDgxODU4.jpg)
– Az első kivételével minden Spájzon itt voltunk, úgy tűnik, szeretik a helyi termékeket, már kialakult a törzsközönségünk. Ma is szinte mindent elvittek. Mi más piacra nem járunk, Dunaszentbenedeken van a gazdaság, ott értékesítünk. Tehéntejből készült sajtokat hoztunk, amit hagyományos recept alapján készítünk, de a gyúrt sajtok között van sok különlegesség is.