Iskola

2017.09.01. 11:30

Óriási változás: itt van az iskolakezdés

Tegnap véget ért a diákoknak a két és fél hónapos nyári vakáció, ma megkezdődik a 2017/18-as tanév.

Balázs László, fotós: Makovics Kornél

Tolna megye Szeptembertől 751 ezer általános iskolás, 78 ezer szakközépiskolás, 5800 szakiskolás, 182 ezer gimnazista és 168 ezer szakgimnazista kezdi meg tanulmányait az iskolákban, az óvodások száma 314 ezer.

Tolna megye három járásában az állami fenntartású intézményekben 808 első osztályos, öt középiskolában 465 gimnazista kezdi meg tanulmányait 9. évfolyamon – tájékoztatta lapunkat Gerzsei Péter, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) szekszárdi tankerületének igazgatója.

Ábrahám Norbert, a Szekszárdi Szakképzési Centrum főigazgatója közölte lapunkkal, hogy hat város – Szekszárd, Bonyhád, Dombóvár, Dunaföldvár, Paks, Tamási – tíz intézményében 4300 nappali tagozatos diák ül ma az iskolapadba.

Az oktatási intézmények által megrendelt 12,7 millió tankönyv megérkezett tanévkezdésre, s az intézményvezetők augusztus 21-től adhatták le a pótrendeléseket is. Mint ahogy tavaly, úgy idén sem fogja a tankönyvek hiánya megakadályozni az iskolakezdést, több mint 1,1 millió gyerek pedig ebben a tanévben már ingyen jut hozzá a szükséges tankönyvekhez.

Az anyagi terheket könnyítendő korábban utalták a családtámogatásokat, az előrehozott utalás csaknem 1,3 millió családnak jelent majd könnyebbséget. A családokat segítő intézkedések között szerepel az ingyenes tankönyvellátás az 1–9. évfolyamon tanuló diákok számára, ami azt jelenti, hogy 1 milliónál több diák kap térítésmentesen tankönyvet. Számítások szerint egy kétgyermekes családnál ez a támogatás 35 ezer, míg egy három gyermekes családnál akár 50 ezer forintos megtakarítást jelenthet. Egy friss rendeletmódosításnak köszönhetően az iskolába bevitt tankönyvek súlya nem lehet több 3 kilogrammnál, hogy a gyerekeknek ne kelljen súlyos táskákat cipelniük az iskolába.

A szekszárdi Garay János Általános Iskola és AMI is tegnap tartotta évnyitóját. A 4. osztályosok műsora után – amelyben néhány elsős is részt vett – Pekari Bernadett igazgató köszöntötte a diákokat. Tavalyi beszédére emlékeztetve azt mondta, hogy újabb mérföldkőhöz érkezett az iskola. Akkor mint új vezető köszöntötte a megjelenteket, most a nyáron zajló nagy beruházásokra hívta fel a figyelmet. Taotámogatásból kifestették a tornatermet, és teljesen megújult a négy öltöző is. A város pályázatának köszönhetően új műfüves pálya épült az udvaron, s szintén az önkormányzat támogatásával az ebédlőt is felújították.

A rendőrség is felkészült az iskolakezdésre. Huszti Gábor, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője elmondta, szeptember 5-én tájékoztatót tartanak azért, hogy felhívják a figyelmet a szabályos, körültekintő közlekedés fontosságára és arra, hogy saját és mások testi épségén túl nem árt vigyázni az értékeinkre is.

A menetrendi változásokról érdemes tájékozódni

A Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt. tájékoztatja az utazóközönséget, hogy a társaság által közlekedtetett menetrendszerinti országos, regionális és helyi autóbuszjáratok közlekedési rendje a 2017/2018 tanév kezdéséhez igazodva az alábbiak szerint alakul. Augusztus 31. csütörtök: tanszünetes munkanap, a hét utolsó előtti munkanapja. Szeptember 1. péntek: iskolai előadási nap (nem a hetek első, és nem a hetek utolsó iskolai előadási napja), a hét utolsó munkanapja. Szeptember 2. szombat: szabadnap. Szeptember 3. vasárnap: a hét első munkanapját és iskolai előadási napját megelőző munkaszüneti nap. Szeptember 4. hétfő: a hét első munkanapja és iskolai előadási napja. A hét első iskolai előadási napját megelőző napra meghirdetett autóbuszjáratok először szeptember 3-án (vasárnap) közlekednek. A hét utolsó iskolai előadási napjára meghirdetett buszok először szeptember 8-án (pénteken) járnak. Több buszvonalon pár perces indulási, illetve menetidő korrekciókat is bevezetnek a tanulószállítás optimális biztosítása érdekében. Más központok a fenti közlekedési rendtől eltérően is közlekedtethetik autóbuszaikat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!