bányászmúzeum

2017.12.09. 13:30

Nemes célt szolgál a bányászmúzeum kialakítása

Muzeális értéket képviselő műszerek, térképek, oklevelek lettek kiállítva a székely házban.

Balázs László, fotó: Makovics Kornél

Nagymányok Szent Borbála a bányászok védőszentje, ennek apropójából szentmisét tartottak a római katolikus templomban, majd Bagi Sándor plébános megszentelte a székely házban kialakított bányászmúzeumot.

Karl Béla polgármester köszöntötte a megjelenteket, ezt követően Illés Tibor, a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnöke felelevenítette a kiállítóhelyiség létrejöttének történetét. Elmondta, a bányászmúlt szorosan kapcsolódik a településhez, a mai polgárok ennek köszönhetik a kultúra és sport területén lezajló fejlődési folyamatokat. A nemzetiségek színesítették a község életét, erősítették a közösséget, a Nagymányoki Székelykör Egyesület több civil szervezettel karöltve azért dolgozik, hogy ne széthúzás jellemezze az itt élők mindennapjait. Az összefogással megvalósuló tárlattal – a bányászatot mint tradicionális tudást és munkakultúrát bemutatva – a múlt előtt tisztelegnek.

Stallenberger József, a tájház vezetője hangsúlyozta, a bánya bezárása után, 1965-ben Nagymányok bányászjellege megszűnt, már csupán hagyományként él tovább a település életében. Most ismét ezt a hagyatékot, a bányászmúlt írásos és tárgyi emlékeit igyekeznek megmenteni és közkinccsé tenni. Ezt követően a plébános megáldotta a halott bányász ősök nevét tartalmazó emléktáblát is, a meghívott vendégek pedig elhelyezték a tisztelet és megemlékezés koszorúit.

A Herger Éva vezette Glück Auf hagyományőrző egyesület kórusa énekkel, majd a megjelentekkel közösen a bányászhimnusz eléneklésével erősítette a közösséghez tartozás érzését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!