Kólya József

2017.12.02. 15:30

Nemes ügyek mellé áll a tamási vállalatvezető

Pro Urbe Tamási kitüntető címet vehetett át Kólya József, aki a közeljövőben cége még sikeresebb működése érdekében újabb nagy lépésre készül.

Balázs László

Az ügyvezetőt a Tam-Bau Kft. tevékenységi körében végzett termelő és szolgáltató tevékenysége, valamint önzetlensége, sport iránti elkötelezettsége, támogatása tette érdemessé az elismerésre.

– A díj felemelő érzés, jólesik. Nem számítottam rá, megtisztelő, hogy rám gondolt az önkormányzat – mondta lapunknak Kólya József. – Úgy gondolom, családi és munkahelyi környezetemnek is szól a kitüntetés. Megerősítést kaptunk, hogy folytassuk tevékenységünket.

A kft. Tolna megye egyik legnagyobb építője, a térség gazdasági életének meghatározó szereplője.

– A stratégiai jövő tervezésekor, 1998-ban a Koppány-parti telephelyünk a transzportbeton-keverőre épített technológiával már a térség jelentős építőipari pontjának minősült – jelezte a mélyépítő-környezetmérnök.

– 2000-ben az önkormányzat akkori távlati elképzelései­hez csatlakozva a volt szovjet laktanya területére helyeztük át telephelyünket, ez a teljes műszaki bázis áttelepítésével járt. A betonkeverő az ezredfordulón minőségében és mennyiségében is jó teljesítményű volt. Ezt követte az előregyártó üzemünk létesítése, majd a hulladékgazdálkodási tevékenységünk humán erőforrásbeli és technikai hátterének kiépítése. Ehhez a közelmúltban csatlakozott a kőzetfeldolgozó üzembe állítása. Száz alkalmazottal működve teljes a tevékenységi körünk.

A három üzletágas működés adja a mindennapos termelés alappilléreit.

– Építőmesteri tevékenységünk a régió megrendelői bázisát szolgálja ki – ismertette Kólya József. – A nagy gépes üzletág kifejezetten technikai, technológia alapokon az ország területén belül nemzetgazdaságilag is jelentős projektekben vesz részt. Szintén regionális kötöttségű a kereskedelmi üzletágunk. A döntően speciális mélyépítési anyagok kereskedelmében célunk a minél magasabb hozzáadott érték biztosítása.

Az igazgató a gazdasági tevékenységük mellett mindig fontosnak tartotta az iskolák, civil szervezetek, a közügyek és a sport támogatását. A város legnagyobb sportmecénásaként mára az ő támogatásától függ a kézilabda-szakosztály működése, 2005 óta névadó szponzora az egyesületnek.

– Az életvitelemmel együtt jár ez a jellemvonás – közölte a cégvezető. – Egyrészt aktív szereplője vagyok azoknak a területeknek, ahol mecénásként jelen vagyok. A szándék megvan, a lehetőségeink függvényében pedig valóban van elkötelezettség nemcsak magam, hanem a társaságnál jelen lévő kollégáim részéről is. Sokan érezzük úgy, hogy társadalmi környezetünkben az együttműködés, adott esetben a segítségnyújtás érdekében lojalitásra van szükség.

A cégnagyságrend konszolidáltnak, megalapozottnak és döntően késznek tekinthető. Ahhoz, hogy ez így szerepeljen a cégvezető tudatában, még egy nagyon fontos lépést meg kell tenniük.

– Tamási városa fejlesztési stratégiájában a település északkeleti, iparterületi részén jelölt ki korszerűsítési övezetet – húzta alá az ügyvezető. – A perspektíva előnyeit kihasználva egy háromhektáros területen tervezzük társaságunk jövőjét. Úgy érzem, tudatosabban, kevésbé spontán és az objektív lehetőségek függvényében tervezzük a kft. háttérbázisát. Az épülő telephelyen helyet kap egy 1000 négyzetméteres iroda és eladótér, egy 2500 négyzetméteres ipari csarnokrész. Ebben racionálisan próbáljuk elhelyezni betonkeverő üzemünket, az előregyártást, valamint lakatosüzemi és jármű-üzemeltetési részlegünket. A kőzetfeldolgozó is telepi környezetben működik majd, így magasabb színvonalú végterméket fog kibocsátani. Ezzel a lépésünkkel még jobban meg tudunk felelni a vállalkozói és lakossági igényeknek.

A gépek és a természet kapcsolja ki

Kólya József az alföldi jász községből származik, általános iskolai tanulmányait ott végezte.Szolnokon érettségizett, felsőfokú tanulmányait a Pollack Mihály Műszaki Főiskola Vízgazdálkodási Intézetében végezte Baján. Ezt követően pályázati felhívásra a Kapos-Koppányvölgyi Vízitársulatnál kezdett el dolgozni győri származású barátjával együtt. Majd’ tíz évig volt alkalmazottja a cégnek, ahol főleg talajmechanikai szakvélemények készítése, mélyépítési és vízépítési feladatok tartoztak hozzá. A rendszerváltás első stádiumában – a társadalmi mozgásoknak megfelelően – fiatal mérnökként egy évig párhuzamosan másodállásban magánvállalkozóként is dolgozott. 1994-ben két fővel indította el vállalkozását, 1998-ban alakultak társasággá. Négy év alatt a szervezet 25-30 fős ütőképes kivitelező csapattá alakult át. Alapját nem csak a kézi munkaerő alkotta, folyamatosan fókuszáltak a technikai háttér megteremtésére is. A stratégiai lépések széles körben ismertté tették a Tam-Bau Kft. tevékenységét, amely a piaci potenciál megteremtésével vezető szerepet vívott ki magának a régióban. Kólya József családjával Tamásiban él, felesége hr-esként a vállalat alkalmazottja. Három gyermeke közül a legidősebb végzős, a középső elsőéves a felsőoktatásban, a legkisebb az óvoda középső csoportjában. Hobbija a gépek és a technika, ha nagyon ráér, horgászni megy.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!