Gyors időjárás-változások

2023.01.30. 14:00

Hőmérsékleti hullámvasútra számíthatunk a héten

Egy napon belül szinte egy évszakot változhat az időjárás a héten. Lesz hideg, meleg, eső, hó és akár viharos szél is. A gyors időjárás-változások megviselhetik a frontérzékenyeket, de főként a krónikus betegeket, akik jó ha vigyáznak magukra és felkészülnek az esetleges rosszullétre – mondja dr. Schranz Róbert háziorvos.

Gazsó Rita

Illusztráció: Shutterstock

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései szerint a szokásosnál változatosabban alakulhat ezen a héten hazánk időjárása. Míg a hét elején még emelkedhet a nappali hőmérséklet, sőt, a hét közepén egészen tavaszias enyheség is lehet néhol, hétvégére ismét téliesre fordul az idő. 

– Hideg, meleg, eső, hó és viharos szél váltják egymást a héten, ami nyomásváltozásokkal jár együtt. Az ilyen hirtelen fordulatokat sokan megérzik, főleg az idősek és a krónikus betegek. A frontérzékenység valós probléma, bár nem kezeljük külön betegségként – fogalmaz dr. Schranz Róbert, szekszárdi háziorvos. Mint mondja, van aki a hidegre, van aki a melegre érzékeny, egészséges embernél is okozhat tüneteket, de nem egyformán érint mindenkit. Szerencsére van, aki egyáltalán nem érzékeny rá. 

A frontos időszak a krónikus betegekre, kardiológiai-, szív- és érendszeri betegségekben szenvedőkre jelenthet veszélyt. Ebben az időszakban felerősödhetnek egyes tünetek, így a migrénes panaszok, szédülés, egyensúlyi problémák, a szívbetegek esetén a ritmuszavarok, a mellkasi fájdalom, de gyakrabban történik ilyenkor szívinfarktus vagy agyvérzés is.  Az javaslom, hogy szedjék rendesen a gyógyszereiket, és tüneteik fokozódása, rosszullét esetén a házi vagy a gondozó orvosnál jelentkezzenek, ahol a pácinest tünetorientáltan kezelik.

A krónikus betegeket dr. Schranz Róbert arra figyelmezteti, hogy ebben az időszakban különösen gondosan szedjék be gyógyszereiket és tudatosan készüljenek fel a frontokra. – Érdemes figyelni az orvosmeteorológiai előrejelzéseket, hogy tudjuk, a szédülést, gyengeséget csupán ezek okozzák, nem egyéb probléma – ajánlja.

Akkor nézzük hogy alakul a hét!

Hétfőn a legtöbb helyen néhány órára kisüt a nap, azonban délelőtt északnyugat felől növekszik a fátyolfelhőzet, később meg is vastagszik a felhőtakaró, amely este, késő este újra csökkenni kezd. A nap második felében elszórtan fordulhat elő gyenge, vegyes csapadék, nyugaton és délen az esőnek, míg északkelet felé haladva a havas esőnek, hónak nagyobb az esélye. A délnyugati szél délutántól egyre nagyobb területen nyugatira, északnyugatira fordul és megerősödik, helyenként viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és plusz 7 fok között valószínű.

Kedden felhő átvonulások várhatóak hosszabb-rövidebb napsütéssel, elszórtan záporral, hózáporral. Az északnyugati, nyugati szél nagy területen megerősödik, főként az északnyugati szélcsatornában viharossá fokozódik. Hajnalban általában mínusz 4 és plusz 2 fok között alakul a hőmérséklet, de a szeles tájakon pár fokkal enyhébb lesz a hajnal. Kora délután 3-9 fokot mérhetnek.

Szerdán közepesen felhős időre ébredhetünk, szórványosan előforduló csapadékkal, zömében záporokkal, északkeleten hózáporokkal. Az északnyugati, nyugati szél főként az északkeleti részeken erős lesz, egy-egy viharos lökés sem kizárt. A minimum-hőmérséklet általában mínusz 4 és plusz 4 fok között várható, a maximum 5 és 10 fok között alakul.

Csütörtökön közepesen vagy erősen felhős idő várható. Szórványosan előfordulhat vegyes csapadék. Az északnyugati szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A minimum-hőmérséklet mínusz 3 és plusz 4 fok között, míg csúcsérték 3 és 9 fok között alakul.

Pénteken felhőátvonulások várhatóak, általában többórás napsütéssel. Elszórtan kialakulhat hózápor, helyenként erős lökések kísérhetik az északnyugati, északi szelet. Hajnalban általában mínusz 6 és plusz 1, kora délután 0 és plusz 6 fok közötti hőmérsékletet mérhetnek.

A szombatot is felhőátvonulások határozzák meg, hosszabb-rövidebb napsütéssel. Elszórtan kialakulhat zápor, hózápor, az élénk északnyugati, északi szelet helyenként erős lökések kísérhetik. Hajnalban mínusz 5 és plusz 1, kora délután 0 és plusz 6 fok között alakul a hőmérséklet.

Vasárnap a gyakran változó felhőzetből helyenként fordulhat csak elő hózápor. Az északi, északnyugati szél élénk, helyenként erős lesz. A hőmérséklet már igazán télies lesz: hajnalban mínusz 7 és plusz 1, kora délután mínusz 1 és plusz 5 fok között alakul – derül ki az előrejelzésből.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában