Még lehet hó

2024.03.02. 07:00

Csípős hideggel tér vissza a tél március közepén

Míg január második felétől februárban végig melegrekordok dőltek meg hazánkban, az elmúlt évekhez hasonlóan március időjárása idén is tartogat hideget és havat. 

Mauthner Ilona

Még hó is eshet idén márciusban (Fotó: Shutterstock)

A hosszú távú előrejelzések szerint március első hetében folytatódik az enyhe, tavaszias időjárás, az Agroinform előrejelzése szerint azonban március közepe meglepetést tartogat.

A hónap közepe felé haladva egyre hűvösebbre fordul az időjárás. Előbb 10, majd 5 fokra esik vissza a maximum hőmérséklet. Éjszaka fagyok is lehetnek, ami a gyümölcstermelőknek – főleg a sárgabarackosokban – okozhat súlyos gondot. Eleinte eső, majd hó formájában is hullhat csapadék.

Ismét előkerülnek a télikabátok

A márciusi tizenötödikei hosszú hétvége tehát télies időjárással és hóval fenyeget, könnyen megismétlődhet az évtizeddel ezelőtti legendás, havas ünnep.

Március harmadik hetében viszont – az előrejelzés szerint – visszatér a meleg, ugyan csapadékos időjárással, de 20 fok körüli hőmérsékleti csúcsokkal, a hónap vége pedig még ennél is kellemesebb lehet: 25 fokot is mérhetünk majd.

Márciusban tehát előkerülhet még a télikabát, sőt, most arra lehet számítani, hogy a hótaposó is, de az eddigi márciusi hidegrekordot, az 1963. március 1-jén Lentiben mért mínusz 27 fokos, extrém alacsony értéket remélhetőleg nem közelítjük meg.

Ez történt tizenegy éve

2013. március 14-én, a korábbi hetek enyhe tavaszias időjárása után hirtelen lecsökkent a hőmérséklet az egész országban, majd szinte mindenhol fagypont alá is esett március 15. hajnalára. A Dunántúlon már 14-én hajnalban havazásba váltott a csapadék és viharos szél fújt.

Másnap délutánra már az ország nagy részén havazott, de a keleti és délkeleti tájakon még az eső, havas eső, illetve ónos eső volt a jellemző, ott estére váltott hóba a csapadék. A hótakaró vastagsága a legtöbb helyen 25 centiméter körül volt. A kialakult időjárási helyzetet egy délnyugat felől érkező, nagy nedvességtartalmú mediterrán ciklon okozta, amely Közép-Európa felett találkozott az Európa északi felének időjárását ekkor már uraló hideg, sarkvidéki eredetű légtömegekkel. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában