Szökés

2018.11.06. 20:00

Állítólag beteg édesanyját szerette volna meglátogatni

Mint már beszámoltunk róla, vasárnap délután megszökött a szekszárdi börtönből egy fiatal férfi, akinek már csak 61 napja lett volna vissza az enyhébb súlyú szabálysértések elkövetése miatt kiszabott elzárásból. Alig két óra múlva ismét rács mögé került. Az ügyben indított belső vizsgálat folyamatban van. Az ügy részletei még nem ismeretesek.

Ihárosi Ibolya

Fotó: Makovics Kornél

Mint már beszámoltunk róla, november 4-én megszökött egy tizenkilenc éves fiatalember a szekszárdi börtönből. A fogolyszökéssel kapcsolatos, a részleteket firtató kérdésünkre a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága Kommunikációs Főosztálya azt válaszolta, hogy a szekszárdi büntetés-végrehajtási intézet parancsnoka az esettel összefüggő valamennyi körülmény tisztázása érdekében vizsgálatot indított. Ez fogja tisztázni a szökés körülményeit. A vizsgálat jelenleg is tart. Már a korábban nyilvánosságra hozott közlemény is tartalmazta, hogy a fogvatartottat mindössze két óra alatt, Szekszárd közelében fogták el a büntetés-végrehajtás és a rendőrség munkatársai. A háttérinformáció szerint a fiatalember beteg édesanyját szerette volna meglátogatni.

Ugyancsak kérdésre válaszolva közölték, hogy a magyar börtönökből megszökött fogvatartottak száma nagyon csekély a hasonló nagyságú fogvatartotti populációval rendelkező európai országok börtöneiből megszököttekhez képest. Az Európa Tanács által kiadott, a büntetés-végrehajtással nemzetközi szinten foglalkozó SPACE jelentés tanúsága szerint 2014-ben Finnországban 285, Svédországban 133, míg Magyarországon mindössze 2 fogvatartott szökött meg.

Az eddigi tapasztalatok szerint a szökevényeket rövid időn belül, általában néhány óra leforgása alatt elfogták. Ellenük minden esetben büntetőeljárás indul. Az adott intézet parancsnoka mérlegelés nélkül feljelentést tesz az illetékes rendőrkapitányságon. A Büntető Törvénykönyv szerint, aki a büntetőeljárás alatt, illetve a szabadságvesztés vagy az elzárás végrehajtása során a hatóság őrizetéből megszökik, bűntettet követ el, és emiatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A legutóbb, Cegléden elkapott elítélt gyorsított eljárásban, nem jogerősen 2 év 6 hónap börtönbüntetést kapott, közölte a BV kommunikációs főosztálya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában