ítélet

2020.06.27. 20:00

Intim felvételekkel zsarolta interneten megismert partnerét

Felfüggesztett börtönre és pénzbüntetésre ítélt egy zsarolót a Szekszárdi Törvényszék jogerős ítéletében.

Ihárosi Ibolya

Forrás: Shutterstock

Megváltoztatta a Szekszárdi Törvényszék a Paksi Járásbíróság elsőfokú ítéletét, módosította a jogi minősítést és súlyosította a kiszabott büntetést. Két év börtönbüntetésre és 160 napi tétel, összesen 160 ezer forint pénzbüntetésre ítélte azt a negyvenes évei elején járó férfit, aki 2017 őszén többször azzal fenyegetett meg egy kiskorú lányt, hogy a ­szex­uális együttlétük felvételeit elküldi a lány szüleinek, ha nem fizet bizonyos pénzösszeget. A bíróság a szabadságvesztés végrehajtását négy év próbaidőre felfüggesztette, és tízezer forint vagyonelkobzást alkalmazott a vádlottal szemben, a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alóli előzetes mentesítését pedig mellőzte.

Az elsőfokú bíróság a bűncselekményt beismerő vádlottat folytatólagosan elkövetett zsarolás bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek, ezért egy év hat hónap börtönre és 160 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, a szabadságvesztés végrehajtását három évre függesztette fel, és előzetes mentesítésben részesítette a vádlottat. A gyermekpornográfia bűntettének vádja alól pedig felmentette, mert nem volt kétséget kizáró bizonyossággal megállapítható, hogy a vádlott tudott volna arról, hogy a sértett kiskorú.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyészség a büntetés súlyosításáért, a vádlott és a védő annak enyhítéséért jelentett be fellebbezést.

Másodfokon a törvényszék arra a megállapításra jutott, hogy az elsőfokú bíróság a történeti tényállást szükséges és elégséges mértékben felderítette, a vádlott büntetőjogi felelősségére, a bizonyítékok megfelelő értékelésével megalapozottan következtetett. A másik bűncselekmény kapcsán, a felmentő döntésre is helytálló érvek mentén került sor. Ugyanakkor a törvényszék zsarolási kísérlet helyett zsarolásnak minősítette a történteket.

Az elsőfokú ítélet tényállása szerint a vádlott 2015-ben egy internetes közösségi oldalon álnéven regisztrált azért, hogy fiatal lányokkal ismerkedjen. A férfi 2016 vége felé ezen a profilon keresztül megismerkedett az akkor tizenhat éves sértettel. A vádlott és a lány ettől kezdve egy üzenetküldő alkalmazáson keresztül rendszeresen beszélgettek egymással anélkül, hogy a vádlott a valódi nevét vagy fényképét megosztotta volna. A hónapokig tartó írogatást, valamint egy személyes találkozót követően 2017 szeptemberében szexuális kapcsolatot létesítettek. A történtekről a vádlott mobiltelefonjával videofelvételt készített. Később a felvételből kimentett három fényképet, és elküldte a sértettnek azzal, hogy ha nem fizet tízezer forintot, a teljes felvételt elküldi a lány apjának. A sértett, megijedve a fenyegetéstől, október 5-én este a vádlott iránymutatása szerint egy garázssor melletti nádasban elrejtette a pénzt, amit a vádlott utóbb meg is szerzett.

A férfi november 1-én ismét üzent a sértettnek, amelyben újabb összeg átadása, illetve a szexuális kapcsolat létesítése közötti választási lehetőséget kínálta fel. Mivel a sértett a szexuális közeledést visszautasította, ötezer forintot követelt, megismételve a korábbi fenyegetést. A sértett vonakodott fizetni, de utóbb a fenyegetés hatására mégis beleegyezett. Mivel a sértett a megszabott határidőig nem fizetett, ismét megfenyegette, a lány azonban feljelentést tett a rendőrségen, tájékoztatott dr. Bajusz János, a Szekszárdi Törvényszék sajtótitkára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában