bűnügyi statisztika

2020.09.06. 14:30

Gyakori, de csökkenő tendenciát mutató bűncselekmény a csalás

TEOL

Forrás: Shutterstock

Ahogyan országos szinten, úgy Tolna megyében is az egyik leggyakrabban előforduló bűncselekménytípus a csalás. A Belügyminisztérium Bűnügyi Statisztikai Rendszerében (BSR) a megyében ennél több esetet csak lopást, testi sértést, valamint ittas járművezetést regisztráltak 2018. második féléve óta.

Portálunkon is gyakran beszámolunk ilyen esetekről. Legutóbb azt közöltük a megyei rendőr-főkapitányság tájékoztatása nyomán, hogy egy fiatal bonyhádi nő, ismerőse jóindulatával visszaélve, többször is vásárlásra használta a férfi bankkártyájának adatait, ezzel több mint 250 ezer forint kárt okozott neki. Az ügyben keletkezett iratokat a rendőrök a napokban küldték meg az illetékes ügyészségnek.

Egy másik ügy a közelmúltból: egy szekszárdi – már büntetett előéletű – férfi gyermekei születésnapjára hivatkozva pénzt és ékszert csalt ki jóhiszemű áldozatától. Ellene kisebb kárt okozó, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat a Szekszárdi Járási Ügyészség.

Utánajártunk miként alakultak az esetszámok az elmúlt években. A BSR adatai szerint az elmúlt közel két évben 607 csalásos bűncselekményt regisztráltak Tolnában. A megyék között ezzel „jó helyen” állunk, hiszen ennél kevesebb esetet (599) csak Zalában jegyeztek. Az éves adatok 2013-tól állnak rendelkezésünkre, amelyek szintén biztatóak, azt tekintve, hogy folyamatos csökkenést mutatnak. Míg 2013-ban még 508, addig 2019-ben már csak 290 esetet regisztráltak ebben a kategóriában.

A Büntető Törvénykönyv szerint

A Büntető Törvénykönyv szerint csalást követ el, aki jogtalan haszonszerzés végett mást tévedésbe ejt, vagy tévedésben tart, és ezzel kárt okoz, csalást követ el.

A büntetés vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztés, ha a csalás kisebb kárt okoz, vagy a szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó csalást bűnszövetségben, közveszély színhelyén, üzletszerűen, jótékony célú adománygyűjtést színlelve követik el.

A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a csalás nagyobb kárt okoz, vagy a kisebb kárt okozó csalást bűnszövetségben, üzletszerűen követték el.

A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a csalás jelentős kárt okoz, a nagyobb kárt okozó csalást bűnszövetségben, üzletszerűen követik el, vagy a csalást a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére követik el.

A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a csalás különösen nagy kárt okoz, vagy a jelentős kárt okozó csalást bűnszövetségben, üzletszerűen követik el.

A büntetés öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a csalás különösen jelentős kárt okoz, vagy a különösen nagy kárt okozó csalást bűnszövetségben, üzletszerűen követik el.

A paragrafus alkalmazása szempontjából kárnak kell tekinteni az igénybe vett szolgáltatás meg nem fizetett ellenértékét is.

Forrás: net.jogtar.hu

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában