Csalók

2021.02.18. 17:00

Nem hagyta magát átverni az idős szálkai asszony

Egy szálkai asszony hiszékenységét próbálták meg kihasználni a csalók – közölte a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság.

TEOL

Forrás: Shutterstock

Egy 73 éves asszony tett bejelentést a rendőrségre 2021. február 16-án, mert egy ismeretlen telefonon felhívta, az unokájának adta ki magát és azt állította, hogy balesetet szenvedett, pénzre van szüksége. A nőnek idegen volt a hang, ellenőrző kérdéseket tett fel, amikre az ismeretlen személy zavarodott válaszokat adott. Az asszony rendkívül jól kezelte a telefonhívást, hallott már az unokázós csalókról, úgy gondolta tőle is pénzt akarnak kicsalni, ezért bontotta a vonalat.

Az utóbbi időkben azonban a bűnözők már arra próbálják rávenni az időseket, hogy utaljanak el egy meghatározott összeget egy bankszámlaszámra. A rendőrség felhívja a figyelmet, hogy bankkártya adatait – az azon szereplő számsort, a biztonsági kód, internetes biztonsági kódot – senki ne adja meg idegennek, bármire is hivatkozzon a telefonban!

Az áldozattá válás elkerülése érdekében a rendőrség kéri:

• Mindig járjon utána, hogy a rokona valóban bajban van-e! Tegye le a telefont és hívja fel hozzátartozóját!

• Tegyen fel olyan kérdéseket, amelyekre egy idegen nem tud válaszolni!

• Ha mégis bűncselekmény áldozatává válnak, azonnal értesítsék a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon!

Mit tehet a család?

• Tartsák rendszeresen a kapcsolatot idős hozzátartozóikkal!

• Figyelmeztessék, beszéljék át velük a hasonló eseteket, az elkövetési módokat! Tanítsák meg nekik, hogy ismeretlen számról történő hívást minden esetben ellenőrizzenek, és haladéktalanul vegyék fel a kapcsolatot a családdal!

• Beszéljenek meg egy közös jelszót, kérdést amit csak a család ismer, így visszakérdezésnél hamar kiderül ki van a vonal túlsó végén.

• Tudatosítsák többször is, hogy semmilyen körülmények között ne adjanak át pénzt, értéket ismeretlennek!

Borítóképünk: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában