nem jogerős ítélet

2021.05.09. 20:00

Brutálisan megverte, majd megerőszakolta az idős, beteg férfit

Tizennyolc év fegyházbüntetésre ítélte a Szekszárdi Törvényszék azt a férfit, aki részegen, rablási célból életveszélyesen bántalmazott, majd megerőszakolt egy idős, beteg embert. Az elítélt többszörös visszaeső, feltételes szabadságra nem bocsátható. Az ítélet nem jogerős.

Ihárosi Ibolya

Forrás: Shutterstock

Fotó: Illusztráció

A negyvenes éveiben járó vádlott látásból ismerte a Szekszárd határában élő, hatvanas évei elején járó sértettet. Az egyedül élő férfi több alapbetegségtől szenvedett, rákos volt és a kezelések miatt kórosan lesoványodott, fizikailag gyenge állapotban volt.

Tavaly március 20-án délelőtt a vádlott a sértett háza előtt elhaladva látta az udvaron felhalmozott tűzifát, amely még nem volt összevágva, ezért felajánlotta, hogy felhasogatja azt. Dél körül végzett a munkával, amiért nyolcezer forintot kapott. Ezután a kocsmába ment és megivott 5-6 üveg sört, majd vett két liter bort, amit szintén elfogyasztott.

Sötétedés után a lerészegedett vádlott visszament a sértett házához, hogy akár erőszakos úton, további pénzt szerezzen. Az ajtót nyitva találta, bement a házba és fenyegető hangon pénzt követelt, de a másik férfi azt mondta, nincs pénze. Erre a vádlott a pénz megszerzése érdekében ököllel többször fejbe vágta a beteg embert, aki a földre zuhant. A vádlott még ez után is ütötte a fejét és az arcát és ordítva pénzt követelt, majd megbizonyosodott róla, hogy a sértett tárcájában valóban nincs egy fillér se.

Közben elhatározta, hogy a sértettel – annak tiltakozása ellenére – szexuális kapcsolatot létesít, ezért meztelenre vetkőzött, majd elkezdte lerángatni a másik férfi melegítőnadrágját. A sértett megpróbált ellenállni, de nem volt hozzá elég ereje. Dulakodás közben a kanapé mellett a földre kerültek, a sértett hason feküdt. Ezt kihasználva a vádlott lehúzta a nadrágját és az alsónadrágját, közben folyamatosan további fenyegető kijelentéseket tett és úgy megütötte, hogy a sértett rövid időre az eszméletét is elveszítette.

A vádlott közben felvett az asztalról egy hét centiméter pengehosszúságú konyhai kést és azzal is fenyegetőzött. A vádlott a sértett combjára ült, illetve térdelt, és így leszorítva análisan közösült vele. Ezután kiment az udvarra vizelni. Bent a sértett elérte a kanapén lévő mobiltelefonját és felhívta a rendőrség segélyhívó számát. A vádlott néhány perc múlva visszatért és ismét megerőszakolta.

A kiérkező rendőrjárőrök értesítésére a mentők az áldozatot kórházba szállították. Az ütésektől a sértett egyebek közt agyzúzódást szenvedett, s emiatt közvetlen életveszélyes állapotba került. Nem sokkal később, április 26-án hunyt el rákbetegsége következtében.

A törvényszék a tetteit csak részben beismerő, letartóztatásban lévő vádlottat életveszélyt okozó testi sértés bűntettében, felfegyverkezve, a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntettének kísérletében, szexuális erőszak, kifosztás, továbbá máskor elkövetett lopásokban mondta ki bűnösnek.

Az ítélet nem jogerős, a letartóztatásban maradó vádlott és a védő a szexuális erőszak bűntettében felmentésért, egyebekben a büntetés enyhítéséért jelentett be fellebbezést, míg az ügyész három munkanap gondolkodási időt tartott fenn, majd az ítélet súlyosítása érdekében fellebbezett. Az ügy másodfokon a Pécsi Ítélőtáblán folytatódik, tájékoztatta lapunkat dr. Bajusz János, a Szekszárdi Törvényszék sajtótitkára.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában