nem jogerősen

2021.09.28. 16:57

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a szekszárdi honosítási ügy vádlottait

Ítéletet hirdetett a Szekszárdi Járásbíróság a honosítási ügyként elhíresült vesztegetési ügyben – tájékoztatta portálunkat dr. Kovács Ildikó, a Szekszárdi Törvényszék sajtószóvivője.

TEOL

Forrás: Shutterstock

Fotó: Illusztráció

A bíróság megállapította, hogy az akkor kormánytisztviselőként Szekszárdon dolgozó, állampolgársági ügyeket intéző elsőrendű vádlott 2013 őszén ismerkedett meg az akkoriban Budapesten ügyvédjelöltként dolgozó másodrendű vádlottal. Megállapodtak abban, hogy az ügyvédjelölt vádlott előkészíti a magyarul nem beszélő külföldiek állampolgársági kérelmét, a kormánytisztviselő vádlott pedig valótlanul igazolja, hogy a kérelmezők a magyar nyelvet értik és beszélik, azért, hogy ezáltal magyar állampolgárságot kaphassanak. Mindezért az ügyvédjelölt fejenként 100 ezer forintot ajánlott a kormánytisztviselőnek. Az elsőrendű vádlott 2013. november végétől 2014. augusztus végén történt őrizetbe vételéig több ukrán és orosz állampolgár, valamint egy hontalan, de korábban szintén orosz állampolgár ügyében tanúsította a magyar nyelv ismeretét valótlanul, amiért 2 millió 956 ezer forintot kapott a másodrendű vádlottól. A harmadrendű vádlott bűnsegédként a pénz eljuttatásában működött közre.

Az orosz és az ukrán jogsegély miatt hosszúra nyúlt büntetőeljárásban mindhárom vádlott beismerte a bűncselekmény elkövetését, így a bíróság a vádlottakat az ítéletben bűnösnek mondta ki és halmazati büntetést szabott ki.

Az elsőrendű volt kormánytisztviselő vádlottat bűnösnek mondta ki folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása bűntettében és 28 rendbeli – ebből 17 esetben kísérleti szakban maradt – közokirat-hamisítás bűntettében. Ezért a bíróság 2 év, végrehajtásában 5 évi próbaidőre felfüggesztett börtönre és 400.000 forint pénzbüntetésre, valamint közel 3 millió forint vagyonelkobzásra ítélte. Enyhítő körülmény volt a beismerő vallomása, a büntetlen előélete, a honosítási eljárások időközben történt szigorítása és az időmúlás is, de súlyosító körülmény a többszörös bűnhalmazat és az üzletszerű elkövetés. A vádlott és védője tudomásul vette az ítéletet, az ügyészség azonban fellebbezett végrehajtandó szabadságvesztés kiszabása iránt.

A másodrendű, volt ügyvédjelölt vádlottat bűnösnek mondta ki folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetés bűntettében és 28 rendbeli, ebből 17 esetben kísérleti szakban maradt közokirat-hamisítás bűntettében. Ezért a bíróság 2 év, végrehajtásában 5 évi próbaidőre felfüggesztett börtönre és 400000 forint pénzbüntetésre ítélte. Enyhítő körülményként értékelte a bíróság a vádlott beismerését, az elkövetéskor még büntetlen előéletét, bár az eltelt idő alatt már más ügyben is elítélték, a honosítási eljárások időközbeni szigorítását és az időmúlást is, de súlyosító körülmény volt a többszörös bűnhalmazat és az ügyletben kezdeményező szerepe. A vádlott és védője enyhítésért fellebbezett, az ügyészség pedig a büntetés súlyosítása iránt.

A harmadrendű vádlottat bűnösnek találta a bíróság folytatólagosan, bűnsegédként elkövetett hivatali vesztegetés bűntettében. Ezért 1 év 4 hónap, végrehajtásában 2 és fél évi próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélte. Enyhítő körülménynek számított a beismerő vallomása, a bűnrészessége és a büntetlen előélete, valamint a jelentős időmúlás. A vádlott és védője tudomásul vette az ítéletet, az ügyészség a büntetés súlyosítása iránt fellebbezett.

Az ügy a Szekszárdi Törvényszéken folytatódik a másodfokú eljárással.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában