migránsok

2021.11.10. 15:55

Rendőrök és TEK-esek lepték el a dunaföldvári piac teret

TEOL

Fotó: duol

Szolgálati és civil rendőrautók sokasága, csapatszállító kisbuszok és a terrorelhárítás egységei fogtak közre – legalább húsz jármű – egy román rendszámú kamiont szerdán, a piac téren, amit korábban a hídról vezettek ki A rendőrökön és a TEK-eseken golyóálló mellény volt, azaz hatalmas készültséggel biztosították a járművet és a környéket.

Komlósiné Kiss Anett a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője helyszínen elmondta, a készenléti rendőrség, Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Szegedi Osztályának szoros közreműködésével a minden kapitányságról érkező Tolna megyei rendőrök, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai állították meg a 7 és fél tonnás Szerbiából érkezett kamiont, amelyet egy 22 éves moldáv férfi vezetett. Kiderült, a raktérben illegális migránsok sokaságát szállította.

– A megállítás után a bent tartózkodók kivágták a kamion ponyváját és meg akartak szökni, de ez nem sikerült nekik – mondta. Az egyik kést egyébként a kamion mellett eldobva lehetett látni. Majd arra a kérdésre, a kommandósokra miért volt szükség, azt a tájékoztatást adta, mert nem lehetett tudni, hogy erőszakossá válnak-e. A szóvivő elmondása szerint az utasok döntő többsége fiatal férfi, de voltak közöttük családok, nők és kisgyermekek is. Első becslése szerint 60-70 illegális migráns lehetett a kamionban, de késő estére kiderült, összesen 97-en voltak. Dunaföldvárra jött egy arab tolmács is, aki segítette a rendőrök és az illegális migránsok közötti kommunikációt. A legtöbben azt nyilatkozták közülük, hogy Szíriából érkeztek. A helyszínre egy mentőautó és orvos is érkezett, de egészségügyi ellátásra senkinek nem volt szüksége. Később a rendőrök vizet és ételt is hoztak az embereknek.

A migránsok elszámoltatása hosszadalmas folyamat volt, egyenként megmotozták őket, átvizsgálták ruházatukat, felvették adataikat, majd a bv által helyszínre küldött rabszállító buszokban helyezték el őket. Majd rend­őri kísérettel visszaszállítottak őket a biztonsági határzár szerb oldalára.

A szóvivő helyszíni tudósítónknak elmondta, a moldáv sofőr kihallgatása folyamatban van, vele szemben embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt indítanak eljárást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában