Ítélet született az ügyben

2021.12.09. 14:00

Nem adta meg az elsőbbséget, súlyos sérüléssel járó balesetet okozott

A Szekszárdi Járásbíróság előkészítő ülésen hirdetett ítéletet annak a vádlottnak az ügyében, aki az 5112. számú mellékút és a 6. számú főút kereszteződésében gondatlanságból balesetet okozott. A vádlott beismerte a terhére rótt bűncselekmény elkövetését, és a tárgyaláshoz való jogáról lemondott.

A járásbíróság a vádlottat közúti baleset gondatlan okozásának vétségében mondta ki bűnösnek, ezért őt 250 000 forint pénzbüntetésre és 6 hónap közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte. A sértett által előterjesztett kártérítési igényt egyéb törvényes útra utasította.

A vádlott 2019. november 18-án az 5112. számú mellékúton a 63-as számú másodrendű főút irányába közlekedett személygépkocsijával. A vádlott az 5112. számú mellékút és a 6. számú főút kereszteződésében egyenesen, a 63-as számú másodrendű főút irányába Szedres felé akart továbbhaladni, azonban ennek során az „Állj! Elsőbbségadás kötelező” jelzőtábla ellenére nem biztosított elsőbbséget a Budapest felől érkező személyautónak. A Budapest felől érkező jármű, amint észlelte az elé szabálytalanul kihajtó vádlotti személyautót, fékezett, de az ütközést már nem tudta elkerülni, és beleütközött a vádlott által vezetett jármű hátsó részébe. Az elsőbbségre jogosult jármű a megengedett sebességet túllépte, ezt a vádlott észlelte, a túllépés – annak csekély foka miatt – azonban nem volt megtévesztő és a baleset a sértetti jármű megengedett sebessége mellett is bekövetkezett volna. A sértetti járműben a sofőrön kívül még ketten utaztak, akik közül a hátsó ülésen helyet foglaló személy súlyos, nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett a baleset következtében.

A büntetés kiszabása során a bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlott beismerését, szűkös anyagi körülményeit, az időmúlást, továbbá a járművezetéstől eltiltás időtartama tekintetében azt is, hogy a vádlott munkavégzéséhez szükséges a gépjármű használata.

Az ítélet nem emelkedett jogerőre, a fellebbezésre jogosultak három munkanap gondolkodási időt tartottak fenn a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére – tájékoztatta portálunkat dr. Kiss Annamária, a Szekszárdi Törvényszék sajtótitkára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában