Ítélet

2022.01.17. 18:00

Súlyos balesetet okozott, majd mintha mi sem történt volna, távozott a helyszínről

A Tamási Járásbíróság múlt heti tárgyalásán 270 napi tétel, összesen 405 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, és 1 év 6 hónapra eltiltotta a „B” kategóriába tartozó közúti járművek vezetésétől azt a férfit, aki közúti balesetet követően segítségnyújtás szándéka nélkül távozott a helyszínről – tájékoztatta portálunkat dr. Bajusz János, a Szekszárdi Törvényszék sajtótitkára.

TEOL

Illusztráció: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az elsőfokú ítélet tényállása szerint a vádlott még 2020. októberében a 61-es számú főúton közlekedett az általa vezetett Mercedes típusú személygépkocsival. Egy jobbra ívelő kanyarulatban előzni kezdte az előtte, vele azonos irányba tartó Fiat Punto típusú személygépkocsit. Ekkor a vádlott elveszítette uralmát járműve felett, emiatt a Mercedes a Fiat elé sodródott, vészfékezésre és hirtelen irányváltoztatásra kényszerítve ezzel annak sofőrjét.

Ezek következtében a Fiat Punto lesodródott az úttestről, és az út menti füves területen az oldalára borult. A baleset során a Fiat biztonsági övet használó sofőrje 8 napon túl gyógyuló, súlyos (halántékcsonttörés, háti gerinczúzodás), míg a hátsó ülésen gyermekbiztonsági rendszerben rögzített ötéves utasa 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett.


A Mercedes szintén lesodródott az út menti kukoricatáblába, ezt követően a vádlott kiszállt a kocsiból, lezárta azt, majd a helyszínt gyalogosan elhagyta anélkül, hogy meggyőződött volna arról, hogy a balesetben érintett másik járműben életét vagy testi épségét közvetlenül fenyegető veszély miatt segítségnyújtásra szoruló személy van-e.
 

Az elsőfokú bíróság a vádlottat segítségnyújtás elmulasztásának vétségében mondta ki bűnösnek és a fent említett büntetésre ítélte. Amennyiben a vádlott a pénzbüntetést nem fizeti meg, a pénzbüntetést vagy annak meg nem fizetett részét fogházban végrehajtandó szabadságvesztésre kell átváltoztatni.
 

Az ítélet nem jogerős, a vádlott és a védő felmentésért, az ügyész a büntetés súlyosításáért jelentett be fellebbezést. Az ügy másodfokon, a Szekszárdi Törvényszéken folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában