Beismerés

2022.04.06. 14:00

Kábítószer-kereskedőket ítélt el a bíróság

A tárgyaláson mindhárom vádlott beismerte a bűnösségét, az ítélet kettőjüknél jogerőre is emelkedett.

TEOL

Ítélethirdetés. Képünk illusztráció (Fotó: MW)

Fotó: Ladóczki Balázs

A Szekszárdi Járásbíróság április 4-én kihirdetett ítélete szerint az I. rendű vádlott 2017 decemberétől kezdődően 2019. december 9-én történt őrizetbe vételéig ismeretlen forrásból rendszeresen szerzett, valamint fogyasztott is amfetamin tartalmú speed port. Az I. rendű vádlott 2019 szeptembere és 2019. december 8. napja között a kábítószerből legalább tíz alkalommal, összesen minimum 30 gramm mennyiséget értékesített a II. rendű vádlottnak. A II. rendű vádlott az így megszerzett kábítószernek mintegy felét – 15 grammot – ellenérték fejében továbbadta a III. rendű vádlottnak.

A II. rendű vádlott 2019. december 9-én a III. rendű vádlott társaságában ahhoz a szekszárdi tanyaépülethez ment, ahol a kábítószer vásárlására rendszeresen sor került. Itt az I. rendű vádlott 5 gramm amfetamint tartalmazó speed port adott át a II. rendű vádlottnak, aki annak egy részét a helyszínen elfogyasztotta. Ezt követően a II. rendű vádlott úgy ült volán mögé, hogy a szervezetében bódult állapotot okozó kábítószer volt. A rendőrség munkatársai a vádlottat Szekszárd belterületén intézkedés alá vonták. Ekkor a II. rendű vádlott az előzetes megállapodásuknak megfelelően 3,2 gramm mennyiséget adott át az aznap megszerzett kábítószerből a III. rendű vádlottnak. A nyomozó hatóság a tettenéréskor mind a II. rendű, mind pedig a III. rendű vádlottnál lévő kábítószert lefoglalta, míg az I. rendű vádlottól a kereskedelmi céllal nála lévő kábítószerek közül amfetamint tartalmazó speed port és cannabist foglalt le.
 
A tárgyaláson mindhárom vádlott beismerte a bűnösségét. A járásbíróság az I. rendű vádlottat kábítószer kereskedelem bűntette miatt 3 év 10 hónap börtönbüntetésre, 5 év közügyek gyakorlásától eltiltásra, valamint 600.000 forint pénzbüntetésre ítélte. Az I. rendű vádlott – tekintettel arra, hogy visszaeső – a szabadságvesztésből legkorábban a büntetés 3/4 részének a kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.
 
A járásbíróság a II. rendű vádlottat kábítószer kereskedelem bűntettében és bódult állapotban elkövetett járművezetés vétségében mondta ki bűnösnek, ezért őt a bíróság 2 év börtönbüntetésre és 1 év 6 hónap közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte. A bíróság a szabadságvesztés végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette.  A bíróság a III. rendű vádlottat kábítószer birtoklásának bűntette miatt 1 év börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette.

Az ítélet a II. és III. rendű vádlottak vonatkozásában jogerőre emelkedett. Az I. rendű vádlott és védője fellebbezést jelentettek be a büntetés enyhítéséért, az ügyészség pedig három munkanap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat megtételére, ezért az I. rendű vádlott tekintetében az ítélet nem jogerős – tájékoztatott dr. Kovács Ildikó bíró, a Szekszárdi Törvényszék sajtószóvivője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában