Tűzesetek

2022.08.19. 10:27

Az elmúlt napokban is a szabadtéri tüzeké volt a főszerep

Megyénkben idén már 180 szabadtéri tűzesethez riasztották a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit. 2022-ben, csütörtök délutánig 180 hektárnyi terület vált a lángok martalékává – tájékoztatott a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

TEOL

Képünk illusztráció (Fotó: Szekszárdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság)

Összesen 391 tűzoltószert riasztott a megyei műveletirányítás. A beavatkozó tűzoltóegységek 76 alkalommal erdő és vegetációs területek, harminchétszer szemét-, illetve hulladék, 30 esetben közterület, 37 alkalommal pedig létesítmények szabad tereinél keletkezett tüzekhez vonultak. Július másodika, az országos tűzgyújtási tilalom elrendelése óta 115 hektáron tombolt a tűz a szabadban, amelyek megfékezésében Tolna megye önkéntes tűzoltó egyesületei is rendszeresen közreműködnek.

A tartósan aszályos időszak, és a hosszan tartó hőség tovább csökkenti a növények nedvességtartalmát, egy apró szikra, parázs elegendő ahhoz, hogy a száraz avar, gazos terület, vágástéri hulladék, vagy egy lábonálló búzatábla lángra kapjon, majd többhektárnyi terület semmisüljön meg. Értéktárgyaink, ingatlanaink, adott esetben a saját egészségünk is veszélyben lehet. Gyalogszerrel, kerékpárral és gépjárművel közlekedve se dobjuk el a cigarettacsikket az utcán. A kirándulók ne szemeteljenek, az otthoni kerti grillezés alkalmával pedig tartsák be a tűzgyújtás általános szabályait.

Forrás: FADD Nagyközségi Tűzoltó Egyesület/Facebook
 

Csütörtökön délelőtt gaz és szemét gyulladt ki egy családiház udvarán, Faddon. A tűzben kiégett két személygépkocsi, és egy melléképületet is elértek a lángok. 

Ugyancsak csütörtökön, Pécs határában három ház égett porig és több további épület is károsodott abban a tűzben, amit feltehetőleg két helyi okozott, akik gaz vagy szemétégetés céljából raktak tüzet a kertben, amit őrizetlenül hagytak. Valószínűleg nem szándékos gyújtogatás, hanem gondatlanság történt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában