Vádirat

2023.02.16. 16:00

Két és fél milliót csalt ki áldozataitól a két férfi

A Szekszárdi Járási Ügyészség tíz rendbeli kisebb kárt okozó és 20 rendbeli szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett csalás vétsége miatt emelt vádat egy 29 éves és egy 21 éves férfi ellen.

TEOL

A vádirat szerint a vádlottak 2021 januárja és júliusa között egy internetes hirdetési oldalon rendszeres jogtalan haszonszerzési céllal úgy tettek közzé különböző típusú videókártyákra vonatkozó hirdetéseket, hogy a sértetteket megtévesztették, mivel az eladásra kínált árukkal valójában soha nem rendelkeztek, tényleges teljesítési szándékuk nem volt a hirdetésre jelentkezők felé.

Hacker,In,Glasses,Breaking,Code.,Criminal,Hacker,Penetrating,Network,System
Képünk illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A vádlottak a vevőktől, azaz a sértettektől az áruk ellenértékét különböző, a nevükön vezetett bankszámlákra kérték utalni. A társtettesek az eladásra kínált termékeket a vételár átutalását követően egyetlen alkalommal sem küldték meg a vevőknek, az őket kereső sértettek számára pedig elérhetetlenné váltak. Az ügy sértettjei mind fiatal vagy középkorú férfiak.

A vádlottak a videokártyák típusától függően tízezer és ötszázezer forint közötti összegeket kértek. Az ugyanolyan bűncselekmények elkövetésével fél év alatt összesen több, mint két és fél millió forint bevételt szereztek. A bűncselekmények elkövetéséből befolyt összegeket a vádlottak fele-fele arányban osztották el egymás között, majd az így megszerzett pénzt a mindennapi életvitelük során felélték. Az okozott kárból így a nyomozás során alig több, mint százezer forint térült meg.

A járási ügyészség a többszörösen büntetett előéletű, különös visszaesőnek minősülő, idősebb vádlottal szemben börtönbüntetés, pénzbüntetés és közügyektől eltiltás, míg a büntetett előéletű fiatalabb vádlottal szemben végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetés és pénzbüntetés kiszabását, továbbá mindkettőjük esetében vagyonelkobzás alkalmazását szorgalmazza a Szekszárdi Járásbíróságnál. A járási ügyészség emellett indítványt tett a sértettek polgári jogi igényének elbírálására is – tájékoztatta lapunkat dr. Kiss Yvette, a Tolna Vármegyei Főügyészség sajtószóvivője.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában