Összefogás

2023.02.22. 15:00

Összesereglett falubeliek segítettek megmenteni a házakat a tűztől Kurdon

A meggyulladt almoló szalma és fafödém okozta a kurdi sertéstelep ötszázötvenegy sertésének pusztulását, az állatok élve égtek meg a szörnyű tűzesetben. Harminc sertés menekült meg, köztük kismalacok, de közülük is több állat olyan súlyos égési sérüléseket szenvedett, hogy nem biztos, hogy megmaradnak.

Brunner Mónika

Teljes terjedelmében égett egy kétszázötven négyzetméter alapterületű istállóval egybeépített szénatároló Kurdon, a Kossuth Lajos utcában vasárnap délután, közölte honlapján röviddel az eset után a Tolna vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A tűzesethez a dombóvári és bonyhádi hivatásos, továbbá a kurdi önkéntes tűzoltók mentek, hét vízsugár és kéziszerszámok segítségével fékezték meg a lángokat. Személyi sérülés nem történt, azonban összesen ötszázötvenegy sertés pusztult el és harminc állatot sikerült megmenteni. 

Fotó: TVKI

Müller János, Kurd polgármestere és a Kurdi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tiszteletbeli parancsnoka is részt vett a tűzoltási munkálatokban. Lapunknak elmondta, hogy a tűzesemény egy nagyon veszélyes helyen volt, a tulajdonosok lakóingatlanjának hátsó udvarán, mely a lakóépülettel egybe volt építve, s az udvar mindkét oldalán sertésólak voltak.

– Vonulás közben már a Kapos-hídról látszottak a lángbaborult ólak, kiérkezésünkkor megdöbbentő volt látni, ahogy a kiszabadult állatok eszüket vesztve menekülnek. A beavatkozás során a legfontosabb feladatunk az volt, hogy megvédjük a lakóépületeket, és megakadályozzuk a tűz tovább terjedését. Nagyon jó volt látni a segítő összefogást. A szomszédok, településről összeszaladt emberek és az úton haladó több gépjárművezető rohant nekünk segíteni. 

Az állatok biztonságos helyre terelésében, az oltásban segítőknek mérhetetlen köszönet jár, ez tette lehetővé a hatékony oltás megkezdését. A tűz nem csak a tulajdonosok lakóingatlanát veszélyeztette, hanem a szomszéd házat is, amelynek a melléképülete sajnos meg is gyulladt, a szegélydeszka és egy nyílászáró égett, amit szintén sikerült gyorsan eloltani. A munkában hét tűzoltógépjármű, huszonöt tűzoltó, és legalább ennyi falulakó vett részt. Végül sikerült a házakat megmenteni. A tulajdonosokéra nem terjedt át a tűz, a járműveiket még kiérkezésünk előtt eltávolították a garázsokból, így azokban sem esett kár – mondta. 

Fotó: TVKI

A tűzeset helyszínén a lángoktól százötven méterre volt a tűzcsap, Dombóvárról, Bonyhádról és Szekszárdról is érkeztek tűzoltók, két vízszállító jármű is a helyszínen volt, melyek Csibrákról hoztak nagy mennyiségű vizet, mert a település vízhálózata nem bírta a nagy terhelést. 

– Faépületeket kellett oltanunk, amelyben a széna meggyulladt. A szénapadlásokon lévő szalma nagyon gyorsan végiggyújtotta az épületeket, amelyeken fafödém volt. Az égő fafödém ráhullott az állatokra, emiatt pusztult el ennyi sertés. Az állatveszteséggel együtt több tízmillió forintos kár keletkezett – tette hozzá. 

Elmondta, hogy a megmenekült harminc sertés között voltak egyhetes kismalacok is, nagyon sok közülük megégett, nem biztos, hogy életben maradtak.

 

Címkék#tűzeset

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában